weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αλαλούμ με τα λάθη της Εφορίας στο Ε9 – Φωτιά θα πάρουν φέτος οι δηλώσεις

Αλαλούμ με τα λάθη της Εφορίας στο Ε9 – Φωτιά θα πάρουν φέτος οι δηλώσεις | Newsit.gr

Το γιοφύρι της Αρτας θυμίζει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που προσπαθεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια καθώς, εκεί που νομίζουν οι φορολογούμενοι ότι έχουν ξεμπερδέψει και δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, διαγραφές ή διπλοεγγραφές, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της διεύθυνσης www.gsis.gr και βλέποντας τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια μέσω των εντύπων Ε9, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τις αρχικές δηλώσεις.

Μάλιστα, ο σύλλογος αδειούχων λογιστών – φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών του Νομού Χανίων απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνει μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής καταγραφής και διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων, χαρακτηρίζοντας το Ε9 «μία ιστορία καθημερινής τρέλας».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή τους, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η περιουσιακή κατάσταση των πελατών τους δεν απεικονίζεται σωστά στην εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, τη στιγμή μάλιστα που έχουν στα χέρια τους αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.

Οι λογιστές διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση αποκατάσταση της περιουσιακής κατάστασης των πελατών τους σύμφωνα με τις έως σήμερα υποβληθείσες δηλώσεις, ειδάλλως θα ενημερώσουν τους πελάτες τους ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για παραβίαση και αντιποίηση των προσωπικών τους στοιχείων!

Ουσιαστικά δηλαδή οι πολίτες θα κατηγορήσουν το υπουργείο Οικονομικών ότι άλλαξε τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Η αποκατάσταση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και όχι να ταλαιπωρηθούν ακόμη μία φορά οι πολίτες, επισημαίνουν φοροτέχνες, οι οποίοι δέχονται καθημερινά στο γραφείο τους πολίτες που διαπιστώνουν ότι άλλα στοιχεία έχουν δηλώσει στην Εφορία και άλλα έχουν «περάσει» τα προηγούμενα χρόνια στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να επισκεφθούν την ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.gsis.gr  και μέσω των προσωπικών κωδικών που τους έχουν χορηγηθεί να προβούν στις διορθώσεις των εντύπων Ε9 ώστε να προχωρήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία του ακινήτου που τους ζητείται να διορθωθούν είναι διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στο αρχικό χειρόγραφο έντυπο Ε9, ενώ σύνηθες είναι το φαινόμενο ένα ακίνητο να απεικονίζεται πάνω από μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει η απαραίτητη διόρθωση, μπορεί να πληρωθεί φόρος εις διπλούν. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες από φορολογούμενους πολίτες ότι δεν μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες δηλώσεις, γιατί δεν τις δέχεται το σύστημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η διόρθωση των λαθών στα στοιχεία ακινήτων παλαιότερων ετών μπορεί να πραγματοποιηθεί για μερικές ημέρες ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Μόνο ηλεκτρονικά και μόνο μέσω TAXISnet θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις των 700.000 φορολογούμενων που είναι…μισθωτοί και έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Τα “ραβασάκια” θα αρχίσουν να αποστέλλονται αμέσως μετά το Πάσχα.

Οσοι δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης, το υπουργείο Οικονομικών θα τους ενημερώσει με συστημένη επιστολή προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα taxisnet και να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Μετά και από αυτό, όπως υπολογίζει το υπουργείο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποβάλλουν φέτος ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους ώστε να γίνει πιο εύκολο το έργο των ελεγκτών.

Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012.

Πληρώνουν όλοι από φέτος – Τέλος οι φοροαπαλλαγές

Όλοι όσοι έχουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ πάνω από τις 5.000 ευρώ πληρώνουν φόρο από φέτος, ενώ όλοι, ακόμη και για εισόδημα 1.000 ευρώ, θα πρέπει μαζί με τη φορολογική δήλωση να συγκεντρώσουν και αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος.

Ταυτόχρονα μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ ενώ αλλάζουν και οι κλίμακες, ενώ μπαίνει ανώτατο πλαφόν 10% στις φοροαπαλλαγές που απομένουν.

Δείτε εδώ πως θα υπολογίσετε τον φόρο βάσει κλίμακας –  Τα ποσά μείωσης του φόρου από τις απαλλαγές

Επίσης για φέτος θα  πρέπει να θυμάστε ότι για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο εφέτος θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει την περασμένη χρονιά αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός σας (2.500 για εισόδημα 10.000 ευρώ για παράδειγμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι 10 Μαΐου οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ

Μικραίνουν την ιδιοκτησία – Θα πληρώνουμε ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι – Φόρο ιδιοκατοίκησης και αύξηση των έμμεσων φόρων θέλει η Κομισιόν

Υπερδιπλασιάζονται οι φόροι – Πληρώνουν όλοι με εισόδημα από 5.000 ευρώ και πάνω

Θα μπλοκάρουν τις αποδείξεις με τη φοροκάρτα για να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουμε!

#TAGS MM