weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αλαλούμ με τις πανελλαδικές εξετάσεις – Παίζουν με τα νεύρα χιλιάδων μαθητών

Αλαλούμ με τις πανελλαδικές εξετάσεις – Παίζουν με τα νεύρα χιλιάδων μαθητών | Newsit.gr

 Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκονται οι μαθητές της α΄ τάξης του λυκείου, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν τις αλλαγές στα λύκεια και, κυρίως, αυτοί που θα έδιναν για πρώτη φορά το 2014 πανελλαδικές εξετάσεις με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τα τελευταία χρόνια, πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις αλλαγές, που επίκεινται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και στα λύκεια.

    Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, είχε εντρυφήσει δια μακρόν στο ζήτημα και είχε οδηγηθεί σε συγκεκριμένες αλλαγές. Τονίστηκε τότε ότι δεν θα υπήρχε αιφνιδιασμός και ότι το νέο εξεταστικό θα ίσχυε για τα παιδιά, που φοιτούν σήμερα στην α΄λυκείου, τα οποία είχαν και «γεύση» των αλλαγών στα λύκεια.

    Ήδη, στα σχολεία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχει αρχίσει το νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project). Παρά τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν σε πολλά από αυτά, είναι νέο μέτρο, που θεωρείται ότι προάγει την κριτική ικανότητα των μαθητών.

    Όμως και επί Νέας Δημοκρατίας, ο τελευταίος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε ξεκινήσει μακρύ διάλογο με κόμματα και φορείς υπό τον σημερινό υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, με στόχο τις αλλαγές στα λύκεια αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, ο διάλογος είχε καταλήξει τότε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

    Τις τελευταίες ημέρες, πριν η κ. Διαμαντοπούλου «μετακομίσει» από το υπουργείο Παιδείας στο Ανάπτυξης, είχε κληθεί ο κ. Μπαμπινιώτης και είχε αρχίσει να ασχολείται και πάλι με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

    Όλα έδειχναν ότι ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών ήταν ανοικτός. Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εργάζονταν πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρώσουν το νομοσχέδιο για να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και σήμερα. Ο κ. Μπαμπινιώτης μόλις το μεσημέρι το χαρακτήριζε «ώριμο νομοθέτημα, στο οποίο συνέκλιναν τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο». Ωστόσο, λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας, μέσω συνεργατών του υπουργού, διεμήνυε ότι το νομοσχέδιο «παγώνει» και μετατίθεται η υλοποίησή του στην επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ενδέχεται να το «φρέναρε» η Νέα Δημοκρατία.

    Έτσι, γι άλλη μία φορά, χιλιάδες παιδιά της α΄λυκείου αλλά και της γ΄γυμνασίου βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσουν οι ήδη γνωστές αλλαγές τον ερχόμενο χρόνο, που θα φοιτούν στη β΄τάξη του λυκείου ή στην α΄τάξη αντίστοιχα. Αν δηλαδή, η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα σχέδια, που εκπονήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ή θα αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία αλλαγή.

    Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα προβλήματα, που προκαλούν πονοκεφάλους στο υπουργείο Παιδείας. Ήδη, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτύπωση των τετραδίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 21 Μαϊου. Πάντως, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα τετράδια των υποψηφίων και όλο το απαραίτητο υλικό θα είναι εγκαίρως έτοιμο παρά τις καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, το υλικό των πανελλαδικών εξετάσεων είχε αρχίσει να διοχετεύεται στα σχολεία προς το τέλος Μαρτίου.

    Τα βιβλία, επίσης, φαίνεται ότι αποτελούν δύσκολο στοίχημα τόσο για τον νυν υπουργό Παιδείας, όσο και τον επόμενο, καθώς έχει καθυστερήσει η έναρξη της εκτύπωσής τους. Ο Γ. Μπαμπινιώτης έχει δηλώσει ότι θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν όλα στις Πανελλαδικές – Ελλάδα

Με Γλώσσα ξεκινά ο μαραθώνιος των πανελλαδικών – 21/5 η πρεμιέρα, ΟΛΟ το πρόγραμμα – Ελλάδα

#TAGS MM