Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αλήθειες και ψέματα για τον κλάδο των λιπασμάτων – Ποιούς εξυπηρετεί η κατασυκοφάντησή του;

Ο κλάδος των λιπασμάτων αποτέλεσε στο παρελθόν (2007-2008) αλλά με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες, πεδίο επιθέσεων και αρνητικής δημοσιότητας.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά που από τα στοιχεία όμως προκύπτει ότι είναι αστήρικτα και ψευδή.
Ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες για δήθεν αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, «μέχρι και 40%», «φαινόμενα κερδοσκοπίας», «Ράλι ανόδου τιμών». Κι αυτό την στιγμή που και ο τελευταίος αγρότης γνωρίζει και επιβεβαιώνεται και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι από την αρχή του έτους μέχρι και πρόσφατα οι τιμές των λιπασμάτων έχουν κινηθεί πτωτικά. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι τιμές των λιπασμάτων μειώθηκαν το 2010 περίπου 20% σε σχέση με το 2009. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά από ότι φαίνεται τα επίπεδα των τιμών είναι χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ παρά τις πρόσφατες σημαντικές αυξήσεις λιπασμάτων και πρώτων υλών στην διεθνή αγορά.
Οι εταιρείες του κλάδου ισχυρίζονται ότι με κάθε μέσον προσπάθησαν για χρόνια ολόκληρα και προσπαθούν ακόμη να αποδείξουν στις επίσημες αρχές το αβάσιμο των καταγγελιών.
Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες του κλάδου παρά τις όποιες δυσκολίες συνέχιζαν να παρέχουν μέσα από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού – που οδήγησαν στην διακοπή λειτουργίας τριών ελληνικών εργοστασίων (απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας) – τις ελάχιστες δυνατές τιμές στον αγρότη χρηματοδοτώντας τον γεωργικό κλάδο και παίρνοντας το βαρύ φορτίο των επισφαλειών και των τρομακτικά υψηλών (έως και 8 μήνες) πιστώσεων.
Ακόμα και όταν με εντολή της πολιτικής ηγεσίας κλήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει το 2008 τις δήθεν αδικαιολόγητες αυξήσεις, ερευνώντας εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία από το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου και πάλι το αποτέλεσμα ήταν να μην έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα καμία παράβαση!
Σημειώνεται ότι το κόστος του λιπάσματος περιορίζεται στο 3 έως 10% του κόστους παραγωγής για κάθε καλλιέργεια, ενώ το βασικό πρόβλημα των αγροτών παραμένει το πολύ υψηλό κόστος της ενέργειας, των ενοικίων, του νερού αλλά και οι χαμηλές τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στα δίκτυα διανομής (μεσάζοντες)!
Οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν και ούτε πρόκειται να αποφύγουν οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας και έλεγχο από τις αρχές.
Όπως λένε, η προαναγγελθείσα στις 9/11/2010 Αγορανομική Διάταξη αρ.9/2010 από τα συναρμόδια υπουργεία Υπ.ΑΑΤ και Υπ.ΑΑΝ προέκυψε χωρίς καν την στοιχειώδη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε την εποχικότητα στην χρήση ούτε την συνέχεια της βιομηχανικής παραγωγής ή των εισαγωγών. Ουσιαστικά στερεί τις εταιρείες του κλάδου από την αναγκαία δυνατότητα άμεσης προσαρμογής των τιμών λιπασμάτων που διαθέτουν στην αγορά ανοδικά ή καθοδικά ανάλογα με τις εκάστοτε χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες. Στελέχη των εταιρειών τονίζουν ότι η πρόσφατη Αγορανομική Διάταξη βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των εταιρειών τους και ενδεχομένως οδηγήσει πολλές από αυτές σε συρρίκνωση ή ακόμη και σε διακοπή λειτουργίας τους και πτώχευση. Τονίζουν επίσης ότι ο κίνδυνος να υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά είναι πλέον ορατός με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Έλληνα παραγωγό.
Καλό θα ήταν η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Υπ.ΑΑΤ και Υπ.ΑΑΝ αντί μονομερών ενεργειών και αποφάσεων σαν αυτή που ανακοινώθηκε, να αναστείλουν τις ανεφάρμοστες πρακτικές και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν πραγματικά ενδιαφέρει πρώτα από όλους ο Έλληνας αγρότης και ταυτόχρονα ένας από τους ελάχιστους σήμερα βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς κλάδους που ακόμα καταφέρνει να επιβιώνει στην οικονομική λαίλαπα της εποχής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε