Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αλλαγές στην άδεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας – Καταργείται το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’

Αλλαγές στην άδεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας – Καταργείται το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’

Σε μια αλλαγή στη χορήγηση της άδειας κατ’ οίκον διδασκαλίας ξένης γλώσσας ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η αφορμή για την παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής δόθηκε όταν πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο, γιατί το υπουργείο Παιδείας απέρριψε αίτημά του για χορήγηση άδειας κατ’ οίκον διδασκαλίας της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας, με την αιτιολογία ότι στερείται Πιστοποιητικού Στρατολογικού Γραφείου τύπου Α΄, καθώς είχε αναβολή λόγω σπουδών.

Η νομοθεσία (Ν. 2545/1940) προβλέπει ότι οι αιτούντες άδεια διδασκαλίας κατ’ οίκον μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), καθώς και ξένων γλωσσών οφείλουν να διαθέτουν εκτός των ειδικών προσόντων για τη διδασκαλία των μαθημάτων της ειδικότητάς τους, τα απαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό σε αντίστοιχη θέση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τον ειδικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ζήτησε να καταργηθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Στρατολογικού Γραφείου τύπου Α΄, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας κατ’ οίκον διδασκαλίας, αποτελεί κατάλοιπο παρωχημένης νομοθεσίας και ότι η προσκόμιση του εν λόγω πιστοποιητικού είχε καταργηθεί στην περίπτωση άδειας διδασκαλίας σε φροντιστήρια ήδη από το 1986.

Επίσης, η αρχή σημείωσε ότι η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται για τη χορήγηση αδείας για την άσκηση σειράς επαγγελμάτων στον ιδιωτικό τομέα (πχ άσκηση επαγγέλματος δικηγόρου, γιατρού, λογιστή κλπ) και πως η επίμαχη προϋπόθεση είναι εξαιρετικά δυσμενής, ιδιαίτερα για τους νέους που πλήττονται από την ανεργία, λόγω της υφιστάμενης κρίσης.

Έτσι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε την Αρχή ότι η άδεια διδασκαλίας κατ’ οίκον αντικαταστάθηκε με την αναγγελία έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος (Ν.3919/2011). Επίσης, ότι με την Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ισχύσει από την 1/5/2013, το Πιστοποιητικό Στρατολογικού Γραφείου τύπου Α’ δεν περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών αναγγελίας έναρξης και επικαιροποίησης ασκήσεως της διδασκαλίας σε φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, καθώς και της κατ’ οίκον διδασκαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε