weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Άλλη μια σιδερόφραχτη επέτειος – Φρούριο η Θεσσαλονίκη για την επέτειο του “Όχι” – Χρειάζεται πρόσκληση ακόμη και για την εκκλησία!

Άλλη μια σιδερόφραχτη επέτειος – Φρούριο η Θεσσαλονίκη για την επέτειο του “Όχι” – Χρειάζεται πρόσκληση ακόμη και για την εκκλησία! | Newsit.gr
 Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη που όπως μεταδίδουν ανταποκριτές από την συμπρωτεύουσα από έλεγχο περνάνε ακόμη και οι γιαγιούλες που πάνε στην εκκλησία! Μάλιστα όπως λένε χρειάζεται ακόμη και πρόσκληση για να παρακολουθήσεις την σημερινή επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο.

 
Όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένα φρούριο αφού περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων και έντασης.

  
Το πρωί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Αυτή την ώρα παρίστανται στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

 
Αμέσως μετά θα μεταβούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών». Στην τελετή εγκαινίων θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
 
Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή.

Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 
Στις 10:45 το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.
 
Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
 
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.

Η παρέλαση

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο μέτρων τάξης, με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα. Με πρότυπο τα επιτυχή μέτρα της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, θα διαμορφωθεί μια «νεκρή ζώνη» σε ακτίνα ασφαλείας εκατέρωθεν της εξέδρας των επισήμων, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση αυστηρά μόνο σε όσους έχουν πρόσκληση.
Αστυνομικοί θα είναι παραταγμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας, με ενίσχυση της παρουσίας τους σε σημεία όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ θα προηγηθούν έλεγχοι και προληπτικές συλλήψεις σε προσερχόμενους. Συνολικά, στα μέτρα τάξης θα πάρουν μέρος 2.000 αστυνομικοί.

Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επί τόπου μέτρα ασφαλείας, όπως τα κιγκλιδώματα, αποτελούν μέρος του σχεδιασμού.
Επίσης, η παρέλαση θα αποτελείται από λίγα σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, και θα κρατήσει λίγη ώρα, ίσως λιγότερη και από αυτήν της 25ης Μαρτίου.
Επίσης, θα λειτουργήσει πάλι η διαδικασία της ειδικής διαπίστευσης για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την παρέλαση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θα είναι κοντά στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από τη Βουλή.

Εμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να… προσανατολίσει κάποιους σε… «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.

Μεγάλη αναμένεται η κινητοποίηση της Αστυνομίας και στην επαρχία, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας. Σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε «στενό κλοιό» θα κινηθούν εκεί οι αστυνομικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

20 λεπτά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου υπό το φόβο επεισοδίων και με φήμες για «στρατό» στους δρόμους

Η καγκελαρία πάει στη Θεσσαλονίκη!

#TAGS MM