Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Αμφίπολη: Μία ανάσα από τον 3ο θάλαμο του γιγαντιαίου τάφου – Βρέθηκαν κομμάτια της “ακρωτηριασμένης” Καρυάτιδας – Τι κίνηση έκαναν με τα χέρια τους

Αμφίπολη: Μία ανάσα από τον 3ο θάλαμο του γιγαντιαίου τάφου – Βρέθηκαν κομμάτια της “ακρωτηριασμένης” Καρυάτιδας – Τι κίνηση έκαναν με τα χέρια τους

– Για την προστασία του μνημείου της Αμφίπολης και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στον λόφο
– Τα σώματα των δύο Καρυάτιδων αποκαλύφθηκαν αφού αφαιρέθηκαν οι χωμάτινοι όγκοι
– Στα χώματα βρέθηκαν και τμήματα του προσώπου της μίας Καρυάτιδας που ήταν ακρωτηριασμένο
– Τα χέρια των Καρυάτιδων δείχνουν να ανασηκώνουν ελαφρά τα χιτώνιά τους

Οι ολόσωμες Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης στον λόφο Καστά, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση σε όλη τη χώρα, με τα σενάρια για τον “ένοικο” του τάφου να δίνουν και να παίρνουν.

Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού είναι αποκαλυπτικά, καθώς όπως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι υποστήριζαν οι δύο Καρυάτιδες “προστάτιδες” του τάφου είναι ολόσωμες. Ουσιαστικά, οι δύο Καρυάτιδες ήταν θαμμένες και με την αφαίρεση του χωμάτινου όγκου αποκαλύφθηκε το μεγαλείο του αρχαίου τάφου.

Οι δύο ολόσωμες Καρυάτιδες φέρουν χιτώνες με πτυχώσεις εξαιρετικής τέχνης, που δείχνουν πως ο “ένοικος” του τάφου δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως οι Καρυάτιδες από την εξωτερική τος πλευρά φαίνεται πως ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνας τους με το αντίστοιχο χέρι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν ερμηνεύσει τι θα μπορούσε να υποδηλώνει η συγκεκριμένη κίνηση.

Αυτό όμως που προκαλεί τελικά ερωτήματα για το εάν ο μεγαλοπρεπής τάφος έχει συλληθεί ή όχι είναι το γεγονός πως η Καρυάτιδα, της οποίας είχε ακρωτηριαστεί το πρόσωπο, βρέθηκαν τμήματα του προσώπου κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό, με σκοπό να αποκατασταθεί το γλυπτό.

Τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας διαπίστωσαν επίσης πως οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν τελικά το επιστύλιο, καθώς δεν φαίνεται καμία επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εργασίες για να απομακρύνουν τα χώματα μπροστά αλλά και στον πίσω τοίχο από τις Καρυάτιδες. Μάλιστα, αναφέρουν πως τα χώματα έχουν απομακρυνθεί μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι που καλύπονται από μαρμάρινους ορθοστάτες και οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα, έχουν ήδη προχωρήσει με γοργό ρυθμό οι εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Πρόσθετα μέτρα προστασίας ελήφθησαν επίσης στη δυτική Καρυάτιδα με την τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .

Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξαφνικά έγινε φρούριο η Αμφίπολη – Απαγορεύουν την κίνηση και στον δρόμο! – Πληροφορίες για εντοπισμό δύο επιγραφών εντός του τάφου

Μπορεί να μην είναι μόνο ένας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικό στο είδος του το μνημείο

Αμφίπολη: Σσσσσ! Κοιμάται η Βασίλισσα!

Αμφίπολη: Νέες φωτογραφίες από τον αρχαίο τάφο! Ολόσωμες οι Καρυάτιδες – Όλο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε