Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμφίπολη: Στο φως νέες φωτογραφίες με παραστάσεις ζώων, ανθρώπων και φτερωτών πλασμάτων! Πανδαισία χρωμάτων

Αμφίπολη: Στο φως νέες φωτογραφίες με παραστάσεις ζώων, ανθρώπων και φτερωτών πλασμάτων! Πανδαισία χρωμάτων

– Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα για την Αμφίπολη!
– Πέντε νέες φωτογραφίες από τον τρίτο και τον τέταρτο θάλαμο τους τάφου δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα
– Καμμία αναφορά στα ευρήματα αυτά δεν έγινε το περασμένο Σάββατο από την ομάδα της ανασκαφής
– Στις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν και φαίνεται το μπλέ και το κόκκινο χρώμα απεικονίζονται ταύρος, γυναίκα και άνδρας αλλά και φτερωτές μορφές
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λίγες ημέρες μετά την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε το τέλος της πρώτης φάσης των ανασκαφών στην Αμφίπολη, ξαφνικά το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τρίτο και τον τέταρτο θάλαμο!

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων”  στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά αποκαλύφθηκαν παραστάσεις!

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο.

Τα μαρμάρινα αυτά μέλη ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, δηλαδή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στο ένα από τα τμήματα των “επιστυλίων”, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και από την μια και την άλλη πλευρά δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική.




Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα.

Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.

Τέλος, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε