Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διαδίκτυο για την κυβέρνηση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυτά ήταν τα δύο θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.

Το νομοσχέδιο με το οποίο όλες οι πράξεις και οι αποφάσεις της Διοίκησης δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο αλλά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. 

Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο και εξήγησε ότι “θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης”. Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τη διαφθορά και είπε ότι “η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε “κουμπάροι“, ούτε “άγονες γραμμές“, ούτε “Βατοπέδια“”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης εξήγησε λεπτομερώς το νομοσχέδιο και είπε ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας σε κάθε υπουργείο και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θα αντικαταστήσει τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Αντίθετα όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ δεν θα εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Στο τραπέζι του υπουργικού συθμβουλίου τέθηκε και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι ΑΠΕ είναι “πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα” και η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου ανέφερε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη που εξήγησε ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το χρονικό διάστημα που αδιειοτούνται οι ΑΠΕ και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας κατά 20% από ΑΠΕ μέχρι το 2020, όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, καθώς την Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του μαθητή. “Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική” είπε ο πρωθυπουργός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε