Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Aναρριχώμενα φυτά ως φυσικό…. κλιματιστικό!

Aναρριχώμενα φυτά ως φυσικό…. κλιματιστικό!

Χρωματίζοντας το γκρίζο της πόλης, με “ενέσεις” πρασίνου…

Υιοθετούν εγκαταλειμμένες πρασιές,  μεταμορφώνοντάς τις σε οάσεις, μετατρέπουν τα μπαλκόνια τους σε μικρές «ζούγκλες» και δίνουν μαθήματα οικολογίας, χρησιμοποιώντας τα αναρριχώμενα φυτά ως φυσικό…. κλιματιστικό.

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αντιστέκονται στο γκρίζο της μεγαλούπολης, «πρασινίζουν» τον μικρόκοσμό τους και… βραβεύονται από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο Θέατρο Κήπου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το “Πράσινο Μπαλκόνι».

Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί στον πολιτικό μηχανικό Αβραάμ Παπαστρατή, στην πολυκατοικία του οποίου, επί της οδού Ιωνίας 39, στην Κάτω Τούμπα, «σκαρφαλώνει» εδώ και χρόνια μία αμπέλοψη.

«Είναι ένα αναρριχητικό φυτό που φύτεψε πριν από 20 χρόνια ο πατέρας μου στην πολυκατοικία όπου μένει πλέον όλη η οικογένειά μας και αποτελεί το καλύτερο… κλιματιστικό αφού έχει καλύψει όλους τους τοίχους, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των διαμερισμάτων», αναφέρει ο κ. Παπαστρατής ο οποίος έχει κάνει «πράσινη» και την ταράτσα του .

Οσον αφορά την περιποίηση του φυτού, δηλώνει ότι δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα και το συνιστά ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής τους αλλά και την αισθητική.

Η απεριόριστη αγάπη της για τα λουλούδια την οδήγησε να μετατρέψει τη βεράντα της σε μία …. ζούγκλα αποσπώντας έτσι το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό του δήμου.

Η σχεδιάστρια μόδας Μάρθα Παπαδάκη έχει «βουλιάξει» το ρετιρέ της, επί της οδού 25ης Μαρτίου, στα φυτά, αφού φιλοξενεί στο 60 τετραγωνικών μέτρων μπαλκόνι της 250 γλάστρες!

«Τα περισσότερα φυτά προέρχονται από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη, το Περού, το Μεξικό, τη Μαλαισία και αλλού, ενώ απ΄όπου δεν μπορώ να μεταφέρω φυτά, αγοράζω σπόρους και τους φυτεύω», λέει η κ. Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι αν και τα περισσότερα φυτά προσαρμόζονται στο κλίμα της Ελλάδας, αργούν να ανθίσουν, κάνοντας πολλές φορές 5 ή 6 χρόνια.

Μια πρασιά με… μπονσάι και πολλά λουλούδια δημιούργησε από την πλευρά του σε πολυκατοικία της πλατείας Μουσχουντή ο φωτογράφος Αθανάσιος Καρακασίδης, ο οποίος θα τιμηθεί με το τρίτο βραβείο.

«Επειδή μένω στο ισόγειο, αποφάσισα να διαμορφώσω την 40 τετραγωνικών μέτρων πρασιά φυτεύοντας διάφορα φυτά και κυρίως μπονσάι», σημειώνει, εξηγώντας παράλληλα ότι η ετυμολογία της λέξης «μπονσάι» είναι «δέντρο σε πιατάκι».

«Μπονσάι, δηλαδή, μπορούν να γίνουν πολλά δέντρα όπως η ελιά», προσθέτει.

Με ειδικούς επαίνους θα τιμηθούν από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος οι Λαυρέντης Αποστολίδης και Γιάννης Βένος, εκπροσωπώντας τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του “Αρη”.

Ο κ. Αποστολίδης μετέτρεψε έναν σκουπιδότοπο στην οδό Αγγελικής Μεταλληνού, στη Νέα Ελβετία, σε έναν κήπο με λαχανικά και δέντρα.

«Με τη βοήθεια του θείου μου, φύτεψα πριν από πέντε χρόνια περίπου 30 δέντρα, ανάμεσά τους πορτοκαλιές και λεμονιές, καθώς και αγγουράκια, ντομάτες και πιπεριές», δηλώνει. Οσο για τους παλαίμαχους του “Αρη”, «υιοθέτησαν» το πάρκο δυτικής εισόδου της πόλης συντηρώντας το καθημερινά με πότισμα, καθάρισμα και κλαδεύσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε