Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανατροπές σε επιδόματα από τον Άρειο Πάγο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Ανατροπές και ανακατατάξεις στα επιδόματα φέρνουν όχι μόνο… το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση, αλλά και η δικαιοσύνη.

 

Με αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος επεκτείνει και σε άλλη κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο (υπουργείο Μεταφορών) την αναδρομική καταβολή του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή «παίρνει πίσω» το επίδομα των 200 ευρώ που είχε αναγνωριστεί ότι δικαιούνται οι ιατροί του ΕΣΥ, ανατρέποντας ευνοϊκή για τους εργαζόμενους απόφαση.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος” στο… ράβε-ξήλωνε των επιδομάτων ευνοημένοι είναι καταρχήν οι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που απασχολούνται με την πρακτική εξέταση των υποψήφιων οδηγών, καθώς και οι βοηθοί εφόσον υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Ο ΑΠ αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να εισπράξουν αναδρομικά (και χωρίς περικοπές) την πρόσθετη ειδική παροχή των 176 ευρώ μηνιαίως, κρίνοντας ότι η μη χορήγησή της και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων (αφού έχει δοθεί σε πολλές άλλες κατηγορίες, χωρίς εργασιακά κριτήρια) αποτελεί δυσμενή διάκριση και παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την ισότητα και την ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
 
Το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης (754/10) δίνει ελπίδες και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων που το διεκδικούν (σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) ότι θα το κερδίσουν τελικά δικαστικά στις αλλεπάλληλες εκκρεμείς δίκες, με ανάλογη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, που θα προκαλέσει βέβαια «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Μάλιστα ο ΑΠ απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι το επίμαχο επίδομα έπρεπε να θεωρηθεί ότι συμψηφίζεται και αλληλοκαλύπτεται από το επίδομα εξεταστών (550 ευρώ μηνιαίως). Κατά τον Αρειο Πάγο δεν επιτρέπεται κανένας συσχετισμός, αφού πρόκειται για εντελώς διαφορετικά επιδόματα, που οφείλονται ολόκληρα.
 
Όμως ο Άρειος Πάγος με άλλη απόφαση (751/10) ανέτρεψε εφετειακή απόφαση που είχε δεχθεί ότι οι ιατροί του ΕΣΥ δικαιούνται να εισπράξουν το επίδομα ειδικής απασχόλησης 200 ευρώ μηνιαίως, που είχε δοθεί με τον ν. 3229/05 στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας ενώ με τον ν. 3627/07 επεκτάθηκε και στους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία των Υγειονομικών περιφερειών.
 
Ως αιτιολογία για την καταβολή του επιδόματος δόθηκε ο αυξημένος φόρτος εργασίας και οι αυξημένες ευθύνες που δημιουργήθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου από τις αλλαγές που επήλθαν στο ΕΣΥ, με την κατάργηση του ΠΕΣΥΠ και τη δημιουργία των ΔΥΠΕ (Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών) και την αναμόρφωση των νοσοκομείων σε ΝΠΔΔ.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε