Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ανατυπώνεται το βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου που παρουσίαζε τα ‘Ιμια ως διεκδικούμενο έδαφος!

Eντολή να αλλάξει άμεσα παράγραφος της σελίδας 163 του βιβλίου ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου, που παρουσιάζει τα  Ίμια ως διεκδικούμενο έδαφος από την Ελλάδα, έδωσε το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», οι συγγραφείς κυρία Λίνα Λούβη,  επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και ο ιστορικός κ. Δημήτρης Ξιφαράς γράφουν οτι τα Ίμια δεν αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας, αλλά «διεκδικούμενο» έδαφος από Ελλάδα και Τουρκία!

Συγκεκριμένα  στη σελίδα 163 του βιβλίου και στην ενότητα «Η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή (1998-2001)» αναφέρονται μεταξύ άλλων για την κρίση του 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, που είναι δύο και όχι μία όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)» αναφέρουν συγκεκριμένα στις τρεις γραμμές του κειμένου, χωρίς όμως καμία απολύτως αναφορά στα δραματικά γεγονότα της κρίσης, όπως η παρέμβαση των ΗΠΑ η πτώση του ελικοπτέρου με τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και βέβαια το δημόσιο «ευχαριστώ» του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην αμαερικανική κυβέρνηση.

Ετσι μετά τις αντιδράσεις η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση  με βελτιώσεις του βιβλίου, στη νέα έκδοση του οποίου, τον Ιανουάριο του 2011 θα υπάρξει διόρθωση στη συγκεκριμένη σελίδα.

Και πάλι όμως εκτενής αναφορά δεν θα υπάρξει αφού η παράγραφος θα αποδοθεί με βάση την επίσημη θέση της χώρας.  «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε