Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Άνδρες και γυναίκες θα πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα

Άνδρες και γυναίκες θα πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα
Τέλος στην ανισότητα στο θέμα των ασφάλιστρων βάζει απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Καταργείται μια διάκριση που ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Τα ασφάλιστρα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποφάσισε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
 
Οι γυναίκες θεωρούνται γενικά χαμηλότερου ρίσκου για ασφάλειες αυτοκινήτου από τους άνδρες. Ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνονται λιγότερο.
 
Η απόφαση προέκυψε ύστερα από προσφυγή της βελγικής καταναλωτικής ομάδας, Test-Achats, που υποστήριξε ότι η διάκριση αυτή στα ασφάλιστρα έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Θα επηρεάσει επίσης και τις ετήσιες ιδιωτικές συντάξεις καθώς οι γυναίκες, που ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, λαμβάνουν μικρότερο ποσό.
 
“Το να λαμβάνεις υπόψιν ως παράγοντα κινδύνου στις ασφαλιστικές συμβάσεις το φύλο του ασφαλισμένου, συνιστά διάκριση”, δήλωσε το ΔΕΚ.
 
Η απόφαση για ίδια ασφάλιστρα μεταξύ των δύο φύλων θα ισχύσει από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012.
 
Σύμφωνα με τον Simon Douglas της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας AA Insurance η απόφαση θα κοστίσει στις νέες γυναίκες περίπου 400 στερλίνες επιπλέον ετησίως.
 
Τι σημαίνει όμως στην πράξη η απόφαση αυτη;
 
Σημαίνει μειώσεις από 5% έως και 10% στα ασφάλιστρα των συνταξιοδοτικών και νοσοκομειακών συμβολαίων, τα οποία σήμερα τιμολογούνται ακριβότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Εκεί που οι γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα είναι στο αυτοκίνητο καθώς οι εταιρίες τις θεωρούν χαμηλότερου ρίσκου οδηγούς από ότι του άνδρες.
 
Επίσης φθηνότερα θα γίνουν για τις γυναίκες τα νοσοκομειακά συμβόλαια. Σήμερα τα συμβόλαια υγείας, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τοκετού, 30-40 ετών, τιμολογούνται ακριβότερα έως 10%. η διάκριση αυτή θα πάψει να υφίσταται.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε