weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ μετά την επιστράτευση – Κανονικά φεύγουν τα πλοία

Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ μετά την επιστράτευση – Κανονικά φεύγουν τα πλοία | Newsit.gr
ΩΡΑ 09.30 ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εληξε και τυπικά η απεργία των ναυτικών της ΠΝΟ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει.

Από τις 6 το πρωι γίνονται κανονικά όλα τα δρομολόγια των πλοίων απ’ όλα τα λιμάνια.

Την ανακοίνωση για την επιστράτευση έκανε χθες ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο υπουργείο τον γγ της ΠΝΟ και τον πρόεδρο της ΕΕΝ σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση. «Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαμεσολαβώντας επανειλλημένα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.

Μίλησε επίσης για επείγουσα κοινωνική ανάγκη εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά για να ταφούν.

Αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΚΚΕ

 «Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν “εργατοπατέρας” υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Προσθέτει ότι «αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι είναι αδίστακτοι στα μέσα και τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την πολιτική που προστατεύει την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτός από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά σε πολλά νησιά, κυρίως τα μικρά, δεκάδες είναι πλεον οι νεκροί που παραμένουν άταφοι αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν οι σοροί τους.

Νωρίτερα, έγινε συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες τους προτάθηκε αύξηση 0,5% αλλά οι ναυτικοί επιμένουν σε αύξηση 2%.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του υπουργείου ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μετά από καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρ’ ότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούν κανονικά.

Ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ «να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας».

Ο πρόεδρος τον αγροτών Μεσαράς Μενέλαος Κουτσάκης μιλώντας στο Newsit περιέγραψε την εικόνα ολικής καταστροφής στην οποία οδηγούνται οι συνάδελφοι του εξαιτίας της απεργίας. Σύμφωνα με τον κ Κουτσάκη ήδη οι αγρότες έχουν χάσει το 30% της παραγωγής τους σε κηπευτικά καθώς εξαναγκάστηκαν να τα πετάξουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αν σε δύο ημέρες δεν αποκατασταθούν τα δρομολόγια θα έχουμε ολική καταστροφή. Και δεν είναι μόνο ότι θα χάσουμε το σύνολο της σοδιάς μας, υπάρχουν ρήτρες στα συμβόλαια που έχουμε με τους εμπόρους οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν». Καταλήγοντας ο κ. Κουτσάκης προειδοποίησε πως οι αγρότες της Κρήτης αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βγούν στους δρόμους καθώς είναι εξαγριωμένοι και όπως είπε θα υπάρχει χειρότερη αναταραχή.

Στην Μυτιλήνη οι κάτοικοι ζουν δύσκολες ώρες καθώς έχουν εξαντληθεί τα τυποποιημένα προιόντα όπως γάλα, μακαρόνια κλπ. Κάτοικος του νησιού που επικοινώνησε με το  Newsit εξήγησε πως εκτός από το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα τρόφιμα και στα φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις και σε όλα τα βιομηχανικά υλικά με αποτέλεσμα για παράδειγμα αν χαλάσει ένα αυτοκίνητο να μην μπορεί να επισκευαστεί επειδή δεν υπάρχουν ανταλακτικά.

Δραματική έκληση του νομάρχη Κυκλάδων για να δωθεί λύση

«Λείπουν ουσιαστικά αγαθά και νοσοκομειακά υλικά από τα περισσότερα νησιά. Υπάρχει έλλειψη σε φιάλες οξυγόνου, φάρμακα, αντιδραστήρια και παιδικές τροφές. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα καθώς σε ορισμένα νησιά σε λίγες ημέρες δεν θα έχουν ούτε αλεύρι για να φτιάξουν ψωμί». Με αυτά τα λόγια ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών. Σϋμφωνα με τον νομάρχη υπάρχουν εγκλωβισμένοι αγροτικοί γιατροί στην Άθηνα που δεν μπορουν να επιστρέψουν στα νησιά. Υπάρχουν κηπευτικά τα οποία σαπίζουν στα κοντέινερ με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αγρότες.

Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Ανάφη. Οι κάτοικοι των μικρών αυτών νησιών δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες καθώς οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης πλέον έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο.

Στην Σύρο δεκάδες τόνοι κηπευτικών πετάχτηκαν και θα πεταχτουν και άλλοι μιας και είναι αδύνατη η μεταφορά τους στην Αθήνα. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βασικά νοσοκομειακά υλικά.

Στην Πάρο ο ένας αγροτικός γιατρός που υπάρχει στο νησί κάνει 24ωρη υπηρεσία καθώς οι δύο συνάδελφοι του εδώ και μια εβδομάδα δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε στο νησί. Κάτι ανάλογο βιώνουν και οι συγγενείς ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος εξέπνευσε και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο νησί του για να ταφεί. Το ίδιο ισχύει και για την Νάξο όπου δύο συνάνθρωποι μας που έχασαν τη ζωή τους παραμένουν στα ψυγεία του νεκροτομείου Αθηνών.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης καθώς οι ελλείψεις ακόμα και σε παιδικές τροφές έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Μέχρι και σήμερα παραμένει η σορός ενός αυτόχειρα στο κέντρο υγείας του νησιού καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Σύρου.

Η αεροπορική σύνδεση με τα νησιά είναι σχεδόν αδύνατη καθώς οι θέσεις των αεροπλάνων δεν ξεπερνούν τις 30 ενώ αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν είναι πολύ περισσότεροι.

#TAGS MM