Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας. Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

Ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας. Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας “καταπίνει” τις ελληνικές ακτογραμμές. Πάνω από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτογραμμών αναμένεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Espresso της Κυριακής πολύ σύντομα κινδυνεύουν να καλυφθούν από νερό παραλίες και παράκτιες περιοχές της χώρας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη (φαινόμενο του θερμοκηπίου), οι απότομες και ακραίες κλιματικές αλλαγές, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, οι κυματικές υπόγειες καταιγίδες, οι κακοτεχνίες των λιμενικών έργων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η βάναυση παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στην ισορροπία του οικοσυστήματος και η διάβρωση από τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που τα επόμενα εκατό χρόνια, θα οδηγήσουν στην αλλαγή του χάρτη όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Παραλιακοί οικισμοί, πόλεις και ξενοδοχειακές μονάδες κινδυνεύουν από κατακλυσμούς και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σημαντικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, απειλούνται με εκτεταμένες καταστροφές.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Ευστράτιος Δουκάκης, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ στις θαλάσσιες επιστήμες (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών):

“Η ακτογραμμή υποχωρεί με μέσο όρο 1,2 μέτρα τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως για κάθε μέτρο παραλίας, χάνουμε πάνω από ένα τετραγωνικό μέτρο παράκτιας ζώνης κατά έτος. Την ίδια ώρα πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι το 2070 θα έχουμε τουλάχιστον 8 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα ενταθούν τα φαινόμενα ξηρασίας στην ενδοχώρα, με παράλληλη μείωση των αιγιαλών λόγω της καταβύθισης των ακτών. Το κακό θα είναι διπλό, αφού θα έχουμε και τεράστια ερημοποίηση και στην ηπειρωτική χώρα”

Ποιες είναι όμως οι περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Δυτικός Θερμαϊκός

Πρόκειται για μία από τις πλέον επικίνδυνες ζώνες που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, από το Καλοχώρι μέχρι το Μικρό Εμβολο και τις Αλυκές του Κίτρους. Υπάρχει καταβύθιση της παράκτιας ζώνης με πολύ μεγάλες ταχύτητες, περίπου 10 μέτρα των αιώνα.

Κορινθιακός Κόλπος – Αίγιο

Ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα-τσουνάμι που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα (επτά στον αριθμό), αλλά και οι διαβρωτικές τάσεις στο πρανές της περιοχής, από το οποίο χάνεται λόγω κατολισθήσεων περίπου μισό μέτρο τον χρόνο. Οι υπόγειες καταβυθίσεις είναι συνεχείς.

Δυτική Πελοπόννησος και Πάτρα

Καταβύθιση στην περιοχή της Πάτρας περίπου 1,6 με 1,7 μέτρα τον αιώνα. Από το Δέλτα Αλφειού μέχρι την Κυλλήνη, μετατόπιση ακτογραμμής πάνω από ενάμισι μέτρο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιρετική προσοχή χρειάζεται στις περιοχές: Θίνες Βαρθολομιού, Λίμνη Καϊάφα και παραλία Ζαχάρως.

Κως

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται αρκετές παραλίες του νησιού και ιδιαίτερα όσες έχουν πολύ μικρή κλίση και μεγάλο μήκος. Σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, τα τελευταία εξήντα χρόνια η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει κατά 190 μέτρα!

Βόρεια Κρητη

Από τα Χανιά μέχρι τον Αγιο Νικόλαο και τη Χερσόνησο μέσα στην επόμενη δεκαετία θα χαθεί πάνω από το 50% του πλάτους των παραλιών σε μια ακτίνα μήκους 50 χιλιομέτρων. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό εδώ και χρόνια στα χωριά Κολυμπάρι, Καλύβες, Γεωργιούπολη και Πλατανιάς. Μέχρι το 2020 δεν θα υπάρχει νερό στα 5 χιλιόμετρα από τον σημερινό αιγιαλό λόγω υφαλμύρωσης.

Μεσολόγγι

Αμεσα κινδυνεύει και η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής πόλης που βρίσκεται σε ιδιαιτέρως χαμηλό υψόμετρο. Σοβαροί φόβοι εκφράζονται και για τη λιμνοθάλασσα, που σε βάθος χρόνου κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε