weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανησυχούν στα Οινόφυτα για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου

Ανησυχούν στα Οινόφυτα για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία 11 χρόνια, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε πως θεωρεί ασφαλές το συμπέρασμα ότι «οι συνθήκες ζωής στην περιοχή, την περίοδο εκείνη, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρκίνου» και εξήγησε πως «το είδος των καρκίνων, στους οποίους παρατηρείται η αύξηση -εκτός από εκείνον του πνεύμονα- καταδεικνύει την κατανάλωση νερού, επιβαρυμένου με αυτόν τον τοξικό παράγοντα».

Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι «για να είμαστε 100 % σίγουροι, θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν κοντινά συγγενικά πρόσωπα των ανθρώπων, που εμφάνισαν καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επαγγέλματα, που έκαναν, αν κάπνιζαν, αν κάποιοι από αυτούς έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό, ή έκαναν μπάνιο με το μολυσμένο νερό. Έτσι μόνο θα εξειδικευθεί το εύρημα τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η πιθανότητα να είναι τυχαία τα ευρήματα και να μη σχετίζεται η χρήση του νερού με την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως του ήπατος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, σε κατοίκους της περιοχής, είναι μία στις χίλιες».

Ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Γιάννης Νίκας, δήλωσε ότι: «Εμείς, ως δημοτική αρχή, μόλις παραλάβαμε πριν τρία χρόνια, κάναμε αναλύσεις στο νερό και ανακαλύψαμε ότι περιείχε εξασθενές χρώμιο» και συμπλήρωσε ότι: «Από εκεί και πέρα, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αυτή τη στιγμή πίνουμε νερό από τον Μόρνο, το οποίο δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με παράπονα που διατύπωναν οι κάτοικοι σχετικά με το νερό, κατά το παρελθόν, ο κ. Νίκας είπε: «Ξέραμε στο παρελθόν ότι το νερό είχε νιτρικά, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα, αλλά όχι εξασθενές χρώμιο. Το χρώμιο ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια ακριβώς και η δημοτική αρχή προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα». Ο κ. Νίκας κλείνοντας ξεκαθάρισε, ότι «βάσει των χημικών αναλύσεων, το νερό που πίνουν σήμερα οι κάτοικοι στα Οινόφυτα, είναι μια χαρά».
 

Έργα αναβάθμισης στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής

Άμεσα αναμένεται να δημοπρατηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες, που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής του Ασωπού, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με τη σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ κάνει γνωστό ότι θα οργανώσει μία συνάντηση επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογισθεί ξεχωριστά από το ολικό στο πόσιμο νερό, τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Σιταράς, «Η διεθνής νομοθεσία προσδιορίζει όρια για το ολικό χρώμιο, αλλά όχι για το εξασθενές. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη μελέτη, γιατί θα μπορούσε να υποστηρίξει επιστημονικά, τη θέσπιση ορίου, συγκεκριμένα για το εξασθενές χρώμιο, στο πόσιμο νερό. Όταν, το 2008, μας είχε στείλει ο δήμος δείγματα του νερού των Οινοφύτων, παρατηρήσαμε μια γενική υποβάθμιση του νερού σε πολλές παραμέτρους. Υπήρχαν και νιτρώδη και μόλυνση από χημικές δραστηριότητες και παρουσία εξασθενούς».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχωριστεί το ολικό χρώμιο και να μετρηθούν οι ποσότητες εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου, ο κ. Σιταράς σημείωσε: «Υπάρχουν μέθοδοι για όλα. Και για να μετρηθεί το ολικό χρώμιο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και για να προσδιοριστεί το εξασθενές χρώμιο. Υπάρχουν και κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια που μπορούν να προσδιορίσουν αυτές τις τιμές με μεγάλη ακρίβεια. Ανάλογα με τις μετρήσεις, αυξάνονται οι τεχνικές απαιτήσεις, αλλά μέθοδοι υπάρχουν. Δεν είναι κάτι περίπλοκο».

Τι ακριβώς είναι το ολικό και τι το εξασθενές χρώμιο;

«Το χρώμιο, ως στοιχείο, παρατηρείται στη φύση σε διάφορες μορφές. Είναι ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού. Οι κυριότερες καταστάσεις του είναι: Το στοιχειακό χρώμιο, που δεν συναντάται στη φύση. Το ολικό χρώμιο, που αποτελείται από το τρισθενές χρώμιο, το οποίο συναντάται στη φύση ως ορυκτό και το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI) που είναι η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου και συναντάται σπάνια στη φύση, αλλά είναι τοξικό και αποτελεί, κυρίως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας», τονίζει ο κ. Σιταράς.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην έκθεση του 2007 για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στα νερά, «το εξασθενές χρώμιο, στον εισπνεόμενο αέρα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ενώ για την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό, τα έως στιγμής στοιχεία οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς τη θεώρηση του Cr(VI) καρκινογόνου ουσίας και μέσω της κατάποσης. Αναφέρονται, επίσης, στοιχεία για τη φυτοτοξικότητα, αλλά και τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης του Cr(VI) σε φυτά».

Οι δε, ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία χρωμάτων, στη βυρσοδεψία, στην παρασκευή βερνικιών για τη συντήρηση του ξύλου, στην κατασκευή υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, στην παρασκευή αντισκωριακών των μεταλλικών επιφανειών, στην κλωστοϋφαντουργία, στο μελάνι των φωτοτυπικών μηχανημάτων, στις μαγνητοταινίες, ως καταλύτης, στην τσιμεντοβιομηχανία.

#TAGS MM