Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανοίγουν τα σύνορα για άνεργους πτυχιούχους –“Επαγγελματική ταυτότητα” για δουλειά σε όλη την Ε.Ε.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Η Ε.Ε. δημιουργεί “επαγγελματικό διαβατήριο”
– Ανάσα για χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους
– Αυτόματη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για πρόσληψη σε όλες τις χώρες
– Ποιες ειδικότητες ψάχνουν οι χώρες του Βορρά

Η Ευρώπη υπολογίζει ότι άμεσα θα χρειάζεται τουλάχιστον 16 εκατομμύρια εξειδικευμένους επαγγελματίες σε εκατοντάδες ειδικότητες.

Θέλουν να μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινούνται εύκολα και να μην υπάρχει καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών.

Με λίγα λόγια. Αν αναζητά μια επιχείρηση στη Βρετανία για παράδειγμα έναν εξειδικευμένο λογιστή, ή ένα νοσοκομείο κάποια ειδικότητα γιατρού, όποιος διαθέτει τα ανάλογα προσόντα απ’ οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και αν προέρχεται να μπορεί άμεσα να εργαστεί στη χώρα χωρίς τη γνωστή έως σήμερα χρονοβόρα διαδικασία.

Η “επαγγελματική ταυτότητα”
Ουσιαστικά δημιουργείται μια βάση δεδομένων στην οποία καταχωρούνται με βάση προκαθορισμένα κριτήρια όλοι όσοι έχουν αποκτήσει επαγγελματικό δικαίωμα σε κάθε κλάδο.

Ο εργαζόμενος που έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο πτυχίο αποκτά και ένα ανάλογο πιστοποιητικό-ταυτότητα που θα του παρέχει αναγνώριση των προσόντων του αυτόματα σε όλη την Ευρώπη.

Με ένα μόνο πέρασμα από μια μόνο υπηρεσία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα προσόντα τους.

Σε ειδικότητες όπως ιατροί, νοσηλευτές, μαίες, κτηνίατροι και αρχιτέκτονες υπάρχουν ήδη τα λεγόμενα ¨ελάχιστα προσόντα” τα οποία ισχύουν με πολύ λίγες αποκλίσεις παντού και ουσιαστικά αυτές είναι και οι ειδικότητες που ευνοούνται στη μετακίνηση από χώρα σε χώρα, το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει για όλα τα επαγγέλματα όπου απαιτείται υψηλή εξειδίκευση.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούν πληροφορίες τόσο οι εταιρείες και οι οργανισμοί που αναζητούν άτομα, όσο και οι επαγγελματίες που από την ίδια βάση θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για το που υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Κάπως έτσι χιλιάδες πτυχιούχοι άνεργοι, μεγάλη μερίδα των ανέργων στη χώρα μας, νέοι άνθρωποι που διαθέτουν προσόντα, αλλά δεν έχουν καμία ελπίδα ανεύρεσης εργασίας στο αντικείμενό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν άμεσα και χωρίς διαδικαστικά προβλήματα να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη χώρα.

Οι ειδικότητες με την υψηλότερη ζήτηση αυτή τη στιγμή ειδικά στις χώρες του Βορρά της Ευρώπης είναι οι ιατρικές και παραϊατρικές, τα λογιστικά και οι ειδικότητες μηχανικών και αρχιτεκτόνων, μηχανολόγων, αλλά και των ναυπηγών.

Διαβάστε επίσης:
Χρωστάτε; Δόσεις και … ευκολίες πληρωμής για να κλείσει η μαύρη τρύπα


Καταιγίδα νέων μέτρων – Φέρνει έμμεσους φόρους σε είδη και υπηρεσίες και έκτακτη εισφορά στον τζίρο επιχειρήσεων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε