Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“’Ανοιξε” για πρώτη φορά από το 1971 η Χάλκη

Η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια από την απαγόρευση της λειτουργίας της για έκθεση που εγκαινίασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινιάζοντας την έκθεση εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και ζήτησε την επαναλειτουργία της. Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που ανήκει στην Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε ανοικτός «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς – και όχι μόνον», είπε ο Πατριάρχης .

Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό στον οποίον χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος .

Είναι μια ιστορική συγκυρία καθώς η Ιερά Θεολογική Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971 και ανοίγει τις πύλες της για πρώτη φορά φιλοξενώντας τα έργα 101 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών για 20 ημέρες, στα πλαίσια των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010. Η έκθεση έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από τη Αθήνα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης.

Στα εγκαίνια αναμένεται να παραστούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και συλλέκτες, καθώς και εκπρόσωποι του πνευματικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης.

Τα έργα, που δημιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, «ιχνηλατούν», και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες.

Το κοινό θα δει ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης. Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε