weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανοικτά κάθε μέρα από την 01/11 το 30% των φαρμακείων όλης της χώρας

Ανοικτά κάθε μέρα από την 01/11 το 30% των φαρμακείων όλης της χώρας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία αλλά και στο άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Είπε επίσης οτι δεν θα προσληφθεί κανένας γιατρός αλλά πολλοί νοσηλευτές!

Aπό την 1η Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, θα λειτουργούν 30% των φαρμακείων της χώρας. ‘O
ποιος δεν ανοίγει το κατάστημά του, θα του αφαιρείται η άδεια για τουλάχιστον έναν μήνα.

Με αυτή την φράση ο κ.Λοβέρδος εμφανίστηκε αποφασισμένος να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο επαγγελμα των φαρμακοποιών. Πρόσθεσε οτι οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά, που έχουν συμφωνηθεί και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Είπε επίσης οτι μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έχουν ήδη εκδοθεί 800 νέες άδειες.
Επισήμανε ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο από την προσφορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για 44 νέες θέσεις φαρμακείων υπήρξαν 41 αιτήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι 300 φαρμακοποιοί έχουν ήδη περάσει στη σύσταση εταιρειών και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών στο άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά και τις ρυθμίσεις, που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥ και το ΕΣΥ, αποσαφήνισε: «Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, εμείς κάνουμε διάλογο, αλλά οι γιατροί τον αρνούνται».

«Δεν θα προσλάβουμε ούτε έναν γιατρό», τόνισε με έμφαση ο υπουργός και εξήγησε ότι «κάθε νέα πρόσληψη, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε η παρούσα οικονομική κατάσταση, θα αφορά νοσηλευτή».
Τόνισε ότι η ευαισθησία στον χώρο της Υγείας πρέπει να εκδηλώνεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε υπερδιπλάσιους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «η δυσανάλογη κατανομή των γιατρών, οι πελατειακές σχέσεις και η άρνησή τους να υπηρετήσουν στην περιφέρεια, είναι εις βάρος του ΕΣΥ», αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μεσολογγίου, όπου προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις, τις οποίες δεν πήγε να καλύψει κανείς, γατί όλοι επιλέγουν τα μεγάλα αστικά κεντρα.

Περισσότεροι από 22.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ), θα μπορούν σύντομα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μία φορά την εβδομάδα, από το πρωί έως το βράδυ, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου παρατηρούνται ελλείψεις γιατρών, ύστερα από απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου.

«Αλλάζουμε τη διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που έως σήμερα γινόταν από τις πρώην νομαρχίες και νυν αντιπεριφέρειες, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στους κατά τόπους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους», είπε ο υπουργός ικανοποιώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο χρόνιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

#TAGS MM