Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αντιδράσεις για την συγχωνεύσεις και κατάργηση σχολείων στην Πελοπόννησο

Αντιδράσεις για την συγχωνεύσεις και κατάργηση σχολείων στην Πελοπόννησο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε όλους τους νομούς μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον “Καλλικράτη” και στα σχολεία.

Κάτοικοι από το χωριό των Δολιανών Κυνουρίας και γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου, πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης, κατευθυνόμενοι στα γραφεία Εκπαίδευσης του νομού.

Οι Δολιανίτες, που έχουν κλείσει το σχολείο από την περασμένη Παρασκευή, διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του σχολείου τους με το δημοτικό σχολείο Μελιγούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας Κώστας Μαρκόπουλος επισήμανε με δηλώσεις του πως: ”οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και δεν δείχνουν συνέπεια”. “Δεν πρέπει να βιάζουμε καταστάσεις, τα σχολεία που είναι να κλείσουν θα κλείσουν από μόνα τους και δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τα παιδιά”, πρόσθεσε και ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το υπουργείο Παιδείας. “Δεν ισχύει πλέον από πλευράς υπουργείου το ‘πρώτα ο μαθητής’. Η πραγματικότητα είναι πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους”, ενώ για το εάν είχε ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για αυτές τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου, ανέφερε ότι δεν τους δόθηκε καμία εισήγηση και δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας Δημήτρης Καντζάβελος, σχολιάζοντας το νέο σχολικό χάρτη της Αρκαδίας, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης διάλογος και επεσήμανε το ενδεχόμενο αύξησης της μαθητικής διαρροής. Ο κ. Καντζάβελος σημείωσε ότι “μπαίνουμε σε μια διαδικασία αποφάσεων, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία υποδοχής”. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία και ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση καθηγητών στην Τρίπολη για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι κατά των μικρών σχολείων γιατί δεν βοηθούν το μαθητή, παρά ταύτα όμως εξήγησε ότι είναι αντίθετος με την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Δολιανών υποστηρίζοντας την άποψη ότι σχολεία όπως τα Δολιανά και τα Αγιωργίτικα δεν μπορούν να κλείνουν και πρόσθεσε μάλιστα πως για το σχολείο των Δολιανών έστειλε και επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ανάλογες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών έχουν εκδηλωθεί και στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας:

Στην Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του 17ου δημοτικού Καλαμάτας. Νωρίτερα γονείς πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιοχής και στη δημοτική αρχή Οιχαλίας. Γονέας μαθητή, από το λύκειο Διαβολιτσίου που καταργείται, ανέβηκε στην στέγη του σχολείου και απειλούσε να πέσει, ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες για να τον πείσουν να κατέβει.

Στην Κορινθία οι αντιδράσεις κορυφώνονται με καταλήψεις σχολείων, κυρίως στην δυτική Κορινθία, και στο πλευρό της εκπαιδευτικής βρίσκονται και οι δημοτικές αρχές. Σήμερα υπάρχει κατάληψη συνολικά σε τέσσερα σχολεία περιοχής Κιάτου, τέσσερα στην περιοχή Κορίνθου κι ένα στην Νεμέα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχολεία Σπαθοβουνίου, Στεφάνι, Αγιονώρι, Καστράκι, Ψάρι και Καίσαρι.

Στην Λακωνία έντονες είναι οι αντιδράσεις στην περιοχή του Ξηροκαμπίου, στο Γύθειο αλλά και στον Δήμο Ευρώτα.

Διαβάστε επίσης: “Κανένα σχολείο δεν υπερβαίνει τους 500 μαθητές”- Η υφυπ. Παιδείας μιλά στο Νewsit για τις συνενώσεις σχολείων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε