Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στο νομοσχέδιο για αύξηση του αριθμού τους

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι συμβολαιογράφοι στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, που προβλέπει την πανελλαδική αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων κατά 20%.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κων. Βλαχάκης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «άνοιγμα των επαγγελμάτων», σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «από την ελληνική Κυβέρνηση και τους συντάκτες τού υπό ψήφιση νόμου, έχει γίνει αποδεκτό ότι ο συμβολαιογράφος δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά δημόσιος λειτουργός, που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών και το δημόσιο συμφέρον».

Για τον λόγο αυτό η αμοιβή του, σύμφωνα με το άρθρο 4 τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου, καθορίζεται διοικητικά και δεν επιτρέπεται η διαπραγμάτευσή της. Για την εξυπηρέτηση δε των αναγκών της εθνικής οικονομίας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι η αμοιβή θα καθορίζεται σε ποσοστό, το οποίο θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής.

Όμως, με τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου -συνεχίζει ο κ. Βλαχάκης- αναιρείται ο χαρακτήρας του συμβολαιογράφου, ως δημοσίου λειτουργού, δεδομένου ότι εισάγεται η «ελεύθερη διαπραγμάτευση», όταν πρόκειται να εισπραχθεί αμοιβή σε συμβάσεις στις οποίες, κατά την εισηγητική έκθεση, «η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής είναι πολύ μεγάλη».

Οι συμβολαιογράφοι «έχοντας επίγνωση των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών», προτείνουν την απάλειψη της επίμαχης αυτής δεύτερης παραγράφου του εν λόγω άρθρου και την καθιέρωση «διοικητικά αναλογικής αμοιβής σε ποσοστό το οποίο θα μειώνεται ελαχιστοποιούμενο, όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής». Έτσι, υπογραμμίζει ο κ. Βλαχάκης θα «εξυπηρετείται πλήρως ο σκοπός της προαγωγής της εθνικής οικονομίας, όπως διατυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, χωρίς να καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής τής συμβολαιογραφικής υπηρεσίας».

Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι επειδή ορισμένες τροποποιήσεις που έγιναν το 2004 και 2008 στον Κώδικα Συμβολαιογράφων χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά με συνέπεια τη δυσφήμιση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, η συντονιστική επιτροπή, συντάσσεται με την κατάργηση «της αμοιβαίας μετάθεσης συμβολαιογράφων, συγγενών πρώτου βαθμού μεταξύ τους, καθώς και με τη μετάθεση του συμβολαιογράφου με αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 67%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και άλλες προϋποθέσεις».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή εκτός τού ότι εκφράζει την αντίθεσή της στην αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων της χώρας κατά 20%, επισημαίνει ότι «η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επιπλέον αριθμό συμβολαιογράφων και τούτο δεν αποτελεί διατύπωση συντεχνιακού αιτήματος, αλλά ένα από τα συμπεράσματα της, υπό εκπόνηση, μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε