Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Αντισυνταγματική και ανήθικη η φορολογία”

“Αντισυνταγματική και ανήθικη η φορολογία”

“Αντισυνταγματική και ανήθικη” χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την φορολόγηση της Εκκλησίας, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση “πολεμιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”.

Συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στη Real News φανερώνει ότι η μέχρι τώρα σιωπή δεν σήμαινε συναίνεση. Ο Ιερώνυμος έχει σοβαρές αντιρρήσεις στη φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας κατά 20%, υποστηρίζοντας ότι “έχει κάτω από τη σκέπη της περίπου 10.000 νονομκά πρόσωπα δημοσίου δικαίου” και δεν μπορεί να φορολογείται ως να ήταν ένας οργανισμός.
 
“Καθένα από αυτά τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να συμπεριφέρεται και να φορολογείται όπως τα άλλα ΝΠΔΔ. Με βάση αυτή την ισονομία προτείνω να ισχύσει αυτό που λέγεται “λογιστικός προσδιορισμός”. Έχω τα βιβλία μου, έχω τα έσοδά μου, έχω τα έξοδα με τα τιμολόγια θεωρημένα και έχω το υπόλοιπο το καθαρό… Δεν έχω καμία αντίρρηση αυτό το υπόλοιπο, να το φορολογήσει όπως έχει πει η κυβέρνηση με 20%” λέει ο Ιερώνυμος.
 
“Έρχεται τώρα το κράτος και λέει “δεν ξέρω τί έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις“. Αυτό ειναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια” τονίζει.
 
“Είναι όμως και ανήθικο. Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20%, όταν μπορεί να μη βγάζει τα έξοδά του;” λέει ο αρχιεπίσκοπος.
 
Ο Ιερώνυμος δηλώνει ότι όσα λέγονται για την εκκλησιαστική περιουσία και τα ακίνητα δεν ευσταθούν. “Ψάχνω να βρω ένα οικόπεδο για γηροκομείο και δεν βρίσκω. Ένα κτίριο για την απεξάρτηση τοξικομανών θέλω να κάνω σε δικό μας οικόπεδο και ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, γιατί δε θέλουν τοξικομανείς στη γειτονιά τους. Είναι κράτος ευνομούμενο αυτό;” σημείωνει.
 
Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να συναντήσει τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το διάλογο που έμεινε στη μέση. Όπως λέει είχαν συμφωνήσει να συγκροτηθούν επιτροπές για να υπάρξουν συζητήσεις. “Πού είναι η επιτροπή από την άλλη πλευρά; Κάθε υπουργός βγαίνει και λέει την άποψή του. Η υπομονή μου εξαντλήθηκε” αναφέρει ο Ιερώνυμος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε