Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Απάντηση του ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα “πόθεν έσχες” των δικαστών

Απάντηση του ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα “πόθεν έσχες” των δικαστών

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την απόφασή του για τα πόθεν έσχες εξέδωσε το ΣτΕ. Σε αυτήν τονίζει πως ναι μεν πρέπει όλοι να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα ηλεκτρονικά, ωστόσο δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά και αυτοκίνητα που είναι μεγάλης αξίας.

Η ανακοίνωση έρχεται ως συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση που είχαν ο Σταύρος Κοντονής με τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου για τα πόθεν έσχες, στο πλαίσιο της 33ης ετήσιας και καταστατικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις