Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Απειλούν με απεργία οι βενζινοπώλες

Από την γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. ΦΩΤΟ NEWSIT.GR
Από την γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


Δεν αποκλείονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον δήλωσε στο
Newsit ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης. Για περίπου μία ώρα συνεδρίασε χθες η ομοσπονδία με σκοπό να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους ύστερα από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Δείτε τη δήλωση του κυρίου Κιούση…


Σήμερα το πρωί οι βενζινοπώλες θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείο Οικονομίας για να του καταθέσουν τις αντιδράσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα οι βενζινοπώλες αντιδρούν για:

– Τις συνεχείς απειλές επιβολής πλαφόν στα πρατήρια χωρίς παράλληλα να υπάρχει αντίστοιχο πλαφόν στις εταιρείες χονδρικής και στα διυλιστήρια. 
– Τον σχεδιασμό επιβολής σκληρής φορολογίας και συνεχών απειλών για καταχρηστικούς ελέγχους στα πρατήρια με ισχυρισμό την αισχροκέρδεια. 
– Τη μεγάλη συκοφαντικής εκστρατείας σε βάρος τους και τη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

 

Η ομοσπονδία αποφάσισε ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία αλλά δεν είναι διατεθειμενη να αποδεχτεί τον αφανισμό του επαγγέλματος.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων;

Με τις αυξήσεις να έχουν περαστεί ήδη από χθες πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου και τους κερδοσκόπους να κάνουν πάρτι σε βάρος των καταναλωτών το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν στις τιμές για να περιοριστούν φαινόμενα αισχροκέρδιας.

 

“Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Την Τετάρτη το βράδυ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η αύξηση. Μάλιστα το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την Τετάρτη το πρωί όμως αρκετά βενζινάδικα ανέβασαν τις τιμές στην βενζίνη στα ύψη!

 
Ανατιμήσεις στην αγορά
 
Σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά περιμένει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «η παραμικρή αύξηση στα καύσιμα προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα αγαθά. Οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής επιβάρυνσης, από την αύξηση αυτή και σχεδόν πάντοτε αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας. Και φυσικά η σημερινή εικόνα των τιμών βενζίνης αποδεικνύει τους φόβους μας» και διερωτάται «πότε πρόλαβαν τα βενζινάδικα να παραλάβουν καύσιμα, με νέες τιμές και έχουν, ήδη, αυξήσει τις τιμές τους;»
 
Η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι κατανοούν οι πολίτες τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας «όμως, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν οι καταναλωτές να πληρώνουν μια κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται. Η ακρίβεια, στα τρόφιμα και στα είδη καθημερινής ανάγκης, που διογκώθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν εξαντλήσει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες ανατιμήσεις».
 
Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κινήσεως καθώς οι εταιρίες προκαταβάλλουν τους φόρους και δασμούς των πετρελαιοειδών. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ο οποίος δηλώνει πάντως ότι κατανοεί τη σκοπιμότητα των αυξήσεων λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών περιστάσεων.
 
Ο ΣΕΕΠΕ αναφέρει ακόμη ότι είναι πρακτικά και μαθηματικά αδύνατη οποιαδήποτε κερδοσκοπία μέσω αποθεματοποίησης από τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών επειδή τα πετρελαιοειδή που αποθηκεύουν οι εταιρίες εμπορίας στις αποθήκες τους, ελέγχονται από το τελωνείο. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται την ώρα που βγαίνουν τα πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να πάνε στην κατανάλωση.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε