Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Απεργία ΠΝΟ τη Μ. Εβδομάδα: Νησιά αποκλεισμένα, ταξιδιώτες και παραγωγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στη διακίνηση προϊόντων πρώτης ανάγκης και στον εφοδιασμό των νησιών αλλά και στην τουριστική κίνηση ενόψει Πάσχα αναμένεται να προκαλέσει η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Η ΠΝΟ δένει τα πλοία στα λιμάνια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν κλείσει εισιτήρια ή απλά προγραμματίζουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί για το Πάσχα, θα πρέπει να απορροφηθούν τη Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή με τα κανονικά δρομολόγια. Μόνο που η πληρότητα στα πλοία τις δύο αυτές ημέρες αγγίζει το 80%, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε νέο γύρο διάλογου την ΠΝΟ, όμως οι ναυτεργάτες εμφανίζονται αμετακίνητοι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληρώματα σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας που έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ στο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την άρση του καμποτάζ, ήδη πολλές εταιρείες με πλοία που πραγματοποιούν μονοήμερες κρουαζιέρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πληρώματα με αλλοδαπούς» δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών είναι πλέον εκρηκτικό, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν πουληθεί πέντε πλοία της ακτοπλοΐας, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Το επόμενο βήμα, μετά την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, πιθανόν να είναι και η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμπληρώνει ο ΓΓ της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το 2011 οι άνεργοι ναυτικοί έφθαναν τις 3.500, ωστόσο, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, ο αριθμός αυτός φθάνει σήμερα τους 7.500.

Η ΠΝΟ κήρυξε 48ωρη απεργία ζητώντας την απόσυρση δύο διατάξεων νομοσχεδίων που αφορούν την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Ζητά επίσης να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας των ναυτικών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012 και να σταματήσει η περικοπή των συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απεργία-μαχαιριά για παραγωγούς και εκδρομείς – Δένουν κάβους τα πλοία από Μ. Τρίτη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε