Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Απεργιακός Ιούνιος στα νοσοκομεία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σε κινητοποιήσεις διαρκείας, με έναρξη την 1η Ιουνίου, αναμένεται να προχωρήσουν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εάν δεν υπογραφεί νέα συλλογική συμφωνία εργασίας με το υπουργείο Υγείας.

 

Κι ενώ έχουν περάσει τρεις μήνες από τη λήξη της προηγούμενης συλλογικής συμφωνίας, διάστημα που προβλέπεται για συζήτηση και διαπραγμάτευση των δύο μερών, η υπουργός Υγείας φαίνεται πως…ξέχασε!
 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων απειλείται και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλος, είπε πως «δεν φαίνεται να άγχεται η υπουργός Υγείας». Την απόφαση για γενικευμένη επίσχεση εργασίας θα λάβει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα.
 
Η λήξη της ισχύος της συλλογικής συμφωνίας υπουργείου Υγείας – Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θέτει αυτομάτως σε ισχύ την ευρωπαϊκή Οδηγία και τα δύο προεδρικά διατάγματα που περιορίζουν σε ανθρώπινα όρια το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Οι εφημερίες, δηλαδή, στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας θα γίνονται κανονικά το πρώτο εικοσαήμερο κάθε μήνα και τις τελευταίες δέκα ημέρες δεν θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός ούτε για δείγμα. Ήδη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί καταθέτουν προγράμματα εφημεριών, τα οποία προβλέπουν μόνο τέσσερις εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό.
 
Οι προθέσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου παραμένουν παντελώς άγνωστες. Η άρνησή της να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή νέας συλλογικής συμφωνίας απειλεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε μεγάλη αναστάτωση. Και παρά το γεγονός ότι η υπουργός είναι δέσμια των σκληρών δημοσιονομικών, θα κληθεί τότε να δώσει λύση.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε