Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Απεργία-μαχαιριά για παραγωγούς και εκδρομείς – Δένουν κάβους τα πλοία από Μ. Τρίτη

Απεργία-μαχαιριά για παραγωγούς και εκδρομείς – Δένουν κάβους τα πλοία από Μ. Τρίτη

Το δικό τους «Γολγοθά» θα ανέβουν όσοι (λίγοι) αποφασίσουν να φύγουν ενόψει Πάσχα, αφού οι ναυτεργάτες αποφάσισαν 48ωρη απεργία τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη. Έκπληξη για την απεργία από το υπουργείο που τους καλεί σε διάλογο.

Την απόφαση για νέα απεργία στα λιμάνια και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όταν δηλαδή θα αρχίσει η έξοδος ενόψει του Πάσχα, αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ την απεργία επιβεβαίωσε στο NewsIt ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ναυτεργατών, Γιάννης Χαλάς.

Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία με στόχο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες για τον Οίκο Ναύτου, το εφάπαξ και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους. Ζητούν επίσης να επανεξετασθούν μετά τις εκλογές.

Την έκπληξή του για την 48ωρη απεργία  εξέφρασε το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα καλέσει εκ νέου σε διάλογο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

«Τα αιτήματα των ναυτεργατών, έχουν συζητηθεί διεξοδικά με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πριν από 15 ημέρες, ενώ έχουν δοθεί και γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση ενώ γίνεται λόγος για δοκιμασία των πολιτών, του τουρισμού και της αγοράς, από την απεργία των ναυτικών την εβδομάδα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ κήρυξε 48ωρη απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη 10/04 και Μεγάλη Τετάρτη 11/04 ζητώντας την απόσυρση δύο διατάξεων νομοσχεδίων που αφορούν την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και την ένταξη του Οίκου Ναύτου, του ιατροφαρμακευτικού φορέα των ναυτικών, από 1ης Απριλίου, στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όσον αφορά το πρώτο, η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της τονίζει από τις 30 Μαρτίου 2012 έχει στείλει έγγραφό της προς την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, με το οποίο της ζητεί να αποσυρθεί η σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος- Νέα Εταιρική Μορφή- Σήματα- Μεσίτες Ακινήτων-Ρύθμιση Θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις», με την οποία θα επιτρέπεται και σε πλοία υπό σημαίες ευκαιρίας να εκτελούν περιηγητικούς πλόες με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα.

Επίσης αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ- ΤΕΑΜ και λοιπές διατάξεις» ο Οίκος Ναύτου παύει να λειτουργεί με τη γνωστή του μορφή και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους.

Απεργία και από τους φορτοεκφορτωτές
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Παρασκευή 6 Απριλίου οι 3.000 φορτοεκφορτωτές όλης χώρας, ενώ η Ομοσπονδία τους προγραμματίζει συγκέντρωση για τις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς.

Οι φορτοεκφορτωτές διαμαρτύρονται για την απομείωση των αποθεματικών τους που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος αναφέρεται ότι «το αποθεματικό των Κεφαλαίων Αποζημίωση Φορτοεκφορτωτών είχε δημιουργηθεί με την εισφορά του 6% των αμοιβών των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς τη συμμετοχή άλλου φορέα και ότι η Τράπεζα Ελλάδος αποφάσισε την διάθεσή του για αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε