Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απίστευτος ερασιτεχνισμός: Στέλνουν “γκαζάδικο” για τους Έλληνες στη Λιβύη χωρίς καμία συνοδεία – Κραυγές αγωνίας στο NewsIt

(ΦΩΤΟ REUTERS)

– Μας έχουν στο σκοτάδι δηλώνουν οι συγγενείς των εγκλωβισμένων στη Λιβύη
– Συγκλονίζει η φωνή του Παναγιώτη Κορυφίδη από την Πτολεμαϊδα
– Το Newsit επικοινώνησε με τον ίδιο στην έρημο και την μητέρα του στην Ελλάδα

Με απίστευτο ερασιτεχνισμό αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την υπόθεση των Ελλήνων της Λιβύης! Το ΥΠΕΞ,χωρίς να ενημερώσει καν το ΥΕΘΑ, βρήκε ένα …γκαζάδικο πλοίο ελληνικών συμφερόντων ,το οποίο πλέει σχετικά κοντά στις ακτές της Λιβύης.

Από το ΠΝ θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ δεν ζήτησε καν τη συνοδεία πολεμικού πλοίου,ώστε να παρέχει τη στοιχειώδη προστασία στο γκαζάδικο πλοίο αν κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που κάνουν οι Τούρκοι,οι οποίοι μαζί με τα καταμαράν έχουν στείλει και μία κορβέτα του στόλους τους.

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Το εμπορικό αυτό πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας «MINERVA» με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει ήδη καταπλεύσει στον λιμένα RA΄S LANUF πλησίον της Σύρτης της Λιβύης με σκοπό να παραλάβει Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 30 Έλληνες, τους οποίους, το επόμενο 24ωρο θα επιδιώξουν να ειδοποιήσουν οι ελληνικές αρχές ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων.

Το “Olympic Champion”, το “Hellenic Spirit”, το “Βενιζέλος” από την εταιρεία “ΑΝΕΚ” και το “Κνωσσός” από τις “Μινωικές” είναι τα πλοία που θα πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων για να μπορέσουν να μεταφέρουν Έλληνες και Κινέζους υπηκόους από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των Κινέζων υπηκόων γίνονται με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Επιπλέον, έχει ζητηθεί η συνδρομή ελληνικών επιβατηγών πλοίων για τη μεταφορά Αιγύπτιων υπηκόων, από την Τρίπολη στην Αλεξάνδρεια.

«Σώστε μας, δεν έχουμε τρόπο να φύγουμε»

“Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κάποιοι φεύγουν απο εδώ που είμαστε. Παίρνουν οχήματα και φευγουν απο μόνοι τους. Δεχόμαστε επιθέσεις. Πριν 5 λεπτά ξαναδεχθήκαμε επίθεση. Οι περισσότεροι άλλων εθνικοτήτων φεύγουν απο το σημείο με βαλίτσες με δική τους ευθύνη. Εδώ στη έρημο αυτή τη στιγμή, στο Φάρεκ, είμαστε 10 Έλληνες και 10 Κύπριοι. Είμαστε καλά στην υγεία μας. Δεν έχουμε τρόπο για να φύγουμε με ασφάλεια. Οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Δεν έχουμε τρόπο διαφυγής. Είμαστε 600 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη, μέσα στην έρημο Σαχάρα. Απευθύνουμε έκκληση να φύγουμε, θέλουμε να γυρίσουμε στη χώρα μας. Εχουμε δώσει συντεταγμένες για το που είμαστε στο υπουργείο Εξωτερικών. Θέλουμε να έρθει το ελληνικό κράτος να μας σώσει, η κατάσταση είναι κρίσιμη”.

Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας του 35χρονου τοπογράφου – μηχανικού Παναγιώτη Κορυφίδη.

Νωρίτερα, η μητέρα του Ευαγγελία Κορυφίδη, μίλησε αποκλειστικά στο NEWSIT για τις δύσκολες ώρες που περνά το παιδί της και απήυθυνε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να βοηθήσουν τον Παναγιώτη να επιστρέψει σπίτι του.

“Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε καθόλου, έχει διακοπεί η επικοινωνία. Τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν τα ξημερώματα στις 3.00. Μου είπε πως είναι στην έρημο στην πόλη Φάρεκ κλεισμένος μαζί με άλλους Ελληνες μηχανικούς και δεν μπορούν να βγουν έξω γιατί θα τους λεηλατήσουν. Χθες τους πήραν τα αυτοκίνητα και σήμερα τους λεηλάτησαν και τους πήραν τα ρολόγια τους και ότι άλλο είχαν μαζί τους. Το παιδί μου και οι άλλοι φοβούνται για τους ζωές τους, μήπως τους σκοτώσουν και τους παρατήσουν, υπάρχει κίνδυνος. Εγώ κοντεύω να τρελλαθώ απο την αγωνία μου και ο πατέρας του έχει πρόβλημα υγείας. Από το Υπουργείο Εξωτερικών μας λένε πως κάνουν προσπάθειες αλλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το μέρος γιατί είναι έρημος. Δεν κάνουν τίποτα για αυτή την κατάσταση. Το παιδί μου το πρωϊ ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Παρακαλώ τους αρμόδιους ότι μπορούν να κάνουν για να βάλουν κάποιο μέσο να φέρουν τους ανθρώπους σε μέρος που μπορούν να φύγουν και να γυρίσουν στην πατρίδα. Την τελευταία φορά που μίλησα μαζί του είπαν ότι φοβόταν οτι θα πάρουν και το κινητο του και ότι φοβόταν πως θα ξαναπάνε οι ένοπλοι να κάνουν πλιάτσικο, να τους κλέψουν και να τους σκοτώσουν”.

 Η κα Ευλαμπία Νομίδου επικοινώνησε με το Νewsit για να καταφέρει να μάθει αν ο 35χρονος γιος της Χαράλαμπος, μηχανικός που ζει και δουλεύει στη Λιβύη τον τελευταίο 1,5 χρόνο, είναι καλά.
“Το υπουργείο δε μας βοηθά. Παίρνουμε τηλέφωνο και συνεχώς και μιλάει. Το παιδί μου με πήρε τηλέφωνο χθες το πρωί, μου είπε μαμά είμαστε καλά, μη στεναχωριέσαι. Από εκεινη τη στιγμή και μετά δεν μπόρεσα να τον βρω, όλο το απόγευμα προσπαθούσα αλλά τιποτα. Παρακαλώ να είναι όλα τα παιδιά γερά και αναρωτιέμαι θα γυρίσουν; Είναι καλά; Αυτό με στεναχωρεί, με αυτά που ακούω στις ειδήσεις έχω τρελλαθεί. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ήταν στην Ελλάδα με άδεια και γύρισε στη Λιβύη την περασμένη Τετάρτη. Ο γιος μου είναι το στήριγμά μου, έχω χάσει τον σύζυγο και τον έχω στήριγμα. Oύτε στο υπουργείο έβγαλα γραμμή ούτε στο προξενείο στη Λιβύη”.

Η ΠΑ ετοιμάζεται για “ανορθόδοξη” επιχείρηση στη Λιβύη

Επιτελείς της ΠΑ έχουν αρχίσει από χθες να σχεδιάζουν εναλλακτικά σχέδια για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Λιβύης. Η επιχείρηση δεν θα έχει καμμία σχέση με όσα έγιναν στην Αίγυπτο,όπου οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν σαφώς πιο “ομαλές” σε σχέση με το χάος της Λιβύης.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως και στην Αίγυπτο, είναι η ασφαλής οδική μεταφορά των Ελλήνων σε κάποιο αεροδρόμιο. Το πρόβλημα αυτό είχε λυθεί σχετικά εύκολα στην Αλεξάνδρεια ,αφού οι Έλληνες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε μία πόλη και μεταφέρθηκαν σχετικά άνετα στο αεροδρόμιο της πόλης. Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΥΠ.ΕΞ της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ στο πρακτορείο Reuters.
“Oι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατό να προσγειωθούν εκεί πτήσεις της Egyptair ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας”, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει μια συγκεχυμένη κατάσταση καθώς ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατό για τις υπηρεσίες να μάθουν τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τα σημεία στα οποία είναι διασκορπισμένοι .

Τα ελληνικά C130 έχουν “αναμμένες μηχανές” αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η χώρα βρίσκεται σε διαρκεί συνεννόηση με την Ε.Ε. για την περίπτωση κοινής επιχείρησης των πολιτών των χωρών μελών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία που ετοιμάζεται να στείλει πλοία για τον απεγκλωβισμό των δικών της πολιτών.

Ακούστε τι είπε στο NewsIt ο εκπρόσωπος Τύπου ΥΠ.ΕΞ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας…

“Είναι καλά στην υγεία τους”

Το newsit επικοινώνησε με τον Οσμαν Αμπντουλ, το μεταφραστή της εταιρείας J&P η οποία διατηρεί αρκετά εργοτάξια στη Λιβύη στα οποία εργάζονται περίπου 300 Έλληνες και Κύπριοι, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Κορυφίδης.
Σύμφωνα με το μεταφραστή της εταιρείας όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η εταιρεία έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν μαζί της στην περίπτωση που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Ωστόσο οι επικοινωνίες με εντολή της κυβέρνησης έχουν διακοπή, τηλεφωνικά ή μέσω internet η επικοινωνία είναι καθαρά θέμα… τύχης.

Όπως περιέγραψε στο newsit ο Οσμαν Αμπντουλ από τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης αυτή τη στιγμή στην περιοχή επικρατεί ηρεμία.

Διαβάστε επίσης:
Μακελειό στη Λιβύη – Εμφανίστηκε ο Καντάφι λέγοντας πως είναι στη χώρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε