Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Από λάθος δεν έφθασε ο φονικός φάκελος στα χέρια του Μ. Χρυσοχοΐδη

Από λάθος δεν έφθασε ο φονικός φάκελος στα χέρια του Μ. Χρυσοχοΐδη
– Σε internet, ταξίδια και διαδηλώσεις ψάχνουν τις διασυνδέσεις με το εξωτερικό
– Αξιωματικοί κάνουν λόγο για “διεθνή νεοτρομοκρατία” – Χαρακτηρίζουν την επίθεση “πράξη αντεκδίκησης”
– Φοβούνται νέες επιθέσεις- Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε Μαξίμου, Βουλή, υπουργεία και τρόικα
 
«Κανείς από αυτούς που έπιασαν ή ακούμπησαν τον δολοφονικό φάκελο δεν κατάλαβε ότι το ονοματεπώνυμο του αποστολέα ‘Χρήστου Καραβέλα’ ήταν το καταζητούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος της SIEMENS, πιθανόν ούτε ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης.
 
Αν γινόταν αντιληπτή η ταυτότητα του αποστολέα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση ο φάκελος να έφθανε και απευθείας στον υπουργό, ο οποίος ασχολείται και προσωπικά με το σκάνδαλο της SIEMENS και είχε δώσει και αντίστοιχες εντολές γι αυτό» υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου θέλοντας να αναδείξουν την πρόθεση των δολοφόνων να φθάσουν στο ανώτατο επίπεδο στόχου. 

Στο πεδίο των ερευνών, θέληση πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας, είναι για άλλη μία φορά να τηρηθεί «σιγή ασυρμάτου», να πέσει επικοινωνιακά το θέμα, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες αστυνομικές ενέργειες που μπορεί να τους οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.
 
Σχετικά με την αποστολή του δολοφονικού φακέλου, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι μεγαλύτερα ποσοστά κατέχει το ενδεχόμενο να έχει σταλεί με την διαδικασία express μέσω γραμματοκιβωτίου με γραμματόσημο των 3 ευρώ και όχι υπό την μορφή συστημένου, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό ακόμη και της περιοχής από την οποία στάλθηκε. Την ίδια μέρα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην οδό Βασ. Σοφίας είχαν παραληφθεί δύο παρόμοιοι φάκελοι με τη διαδικασία του συστημένου εκ των οποίων ο ένας από το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ στην Κυψέλη, ο οποίος αρχικά εκτιμήθηκε ότι ήταν εκείνος που περιείχε την βόμβα αλλά αργότερα διαπιστώθηκε πως όχι.

Αστυνομικό ενδιαφέρον

Ιδιαίτερο αστυνομικό ενδιαφέρον επιδεικνύεται στην εξέταση του κίτρινου φακέλου που περιείχε το σκληρό κουτί από χαρτόνι με την δολοφονική βόμβα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο κίτρινος φάκελος Α3 με τις κυψέλες αέρα στην εσωτερική του πλευρά, δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από την έκρηξη και δεν έχουν αποκλείσει προς το παρόν το ενδεχόμενο να εντοπιστούν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό από τη διερεύνησή του. 

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρικού κυκλώματος της βόμβας όταν άνοιξε το κουτί ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης, η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης δεν έγινε μέσω εργοστασιακού ηλεκτρικού πυροκροτητή αλλά μέσω αντίστασης πυράκτωσης λαμπτήρα. Ανάλογη πυροδότηση είχε γίνει στην βόμβα που σκότωσε το 15χρονο παιδί στην οδό Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια, αλλά και σε κάποιες άλλες ωρολογιακές βόμβες που είχε τοποθετήσει η «Λαϊκή Επαναστατική Δράση». 

Στο μεταξύ έχουν φθάσει από τις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας κάποιες πληροφορίες για επιθέσεις με την συγκεκριμένη μεθοδολογία αποστολής εκρηκτικών φακέλων και κυρίως για την συνδεσμολογία. Στο μεταξύ τα αρμόδια στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν σε συνεργασία με Ιταλικές και Ισπανικές αρχές, τα ταξίδια πιθανών υπόπτων από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα. 

Αντίστοιχες έρευνες γίνονται και για τα πιθανά ταξίδια Ελλήνων προς αυτές τις χώρες για τη λήψη τεχνογνωσίας κατασκευής τέτοιου τύπου βόμβας, εκτός και αν έγινε απευθείας παραλαβή της. Αστυνομικό ενδιαφέρον επιδεικνύεται και στο διαδίκτυο, όπως και τις διεθνείς συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις όπου φαίνεται ότι έχουν αναπτυχθεί στενές επαφές ανάμεσα σε άτομα που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν με ένταση πως οι εκρηκτικοί-φάκελοι που στέλνονταν στην Ιταλία είναι σχεδόν ίδιοι με αυτόν που έσκασε στα χέρια του άτυχου Γιώργου Βασιλάκη, με ουσιαστική διαφορά όμως πως σε εκείνους οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν πολύ μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης των 50-100 γραμμαρίων που είχαν συμβολικό χαρακτήρα με στόχο ακρωτηριασμό ή τύφλωση των θυμάτων, ενώ στην ελληνική εκδοχή της ήταν φανερή η πρόθεση να σκοτώσουν χρησιμοποιώντας εκρηκτική ύλη που κυμαινόταν από 500 γραμμάρια έως ένα κιλό.

Δολοφονική αντεκδίκηση 

Κάποιοι από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ εντάσσουν τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον Γιώργο Βασιλάκη σε ένα πλαίσιο δολοφονικής αντεκδίκησης, όμοια με εκείνη που εκδηλώθηκε ένα 24ωρο μετά την επικήρυξη των καταζητούμενων «ληστών με τα μαύρα», τον Οκτώβριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής με 99 σφαίρες πολεμικού καλάσνικοφ, όπου τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί και ανέλαβε η επωνυμία «ΟΠΛΑ». 

Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές εκτιμήσεις, αυτοί που κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση έδρασαν εκδικητικά και πιθανόν επηρεασμένοι «συναισθηματικά» από τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, τη σύλληψη μελών του Επαναστατικού Αγώνα, τη σύλληψη του Σίμου Σεϊσίδη και την μετέπειτα εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του με τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Τονίζουν μάλιστα εμφατικά πως παραμένουν ασύλληπτοι οι άλλοι δύο καταζητούμενοι για συμμετοχή στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα», ο αδερφός του, Μάριος Σεϊσίδης και ο Γρηγόρης Τσιρώνης. Μάλιστα τώρα ερευνούν εντονότερα τις πληροφορίες που ήθελαν τους τρεις καταζητούμενους ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να έχουν καταφύγει στην γειτονική Ιταλία, Σικελία και Μάλτα, αναπτύσσοντας ακόμη στενότερες επαφές με άτομα που δραστηριοποιούνται στο τρομοκρατικό πεδίο. 

Ο φόβος πλέον και η ανησυχία της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσία έγκειται στην εκτίμηση πως εκείνοι που κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση δεν θα σταματήσουν στον Γιώργο Βασιλάκη. Θα αναλάβουν ίσως με προκήρυξή τους την ευθύνη με σκοπό να σπείρουν τον τρόμο, μπορεί όμως και να συνεχίσουν την αποτρόπαια δράση τους. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως πίσω από την ενέργεια κρύβονται απομεινάρια παλιών και νέων οργανώσεων που έδρασαν στη χώρα, οι οποίοι όμως φανερώνουν «προσωπικό, εκδικητικό δολοφονικό μένος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια – Θεωρούνται στόχοι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Siemens

 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε