Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Από συνεχή τεστ και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Από συνεχή τεστ και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Θα αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη, ενώ θα προάγονται και θα αμείβονται με βάση τις επιδόσεις τους

H νέα χρονιά σηματοδοτεί αλλαγές στην επαγγελματική ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αφού πλέον θα περνούν όλοι, από τον κλητήρα έως τον διευθυντή, από μια συνεχή «κρησάρα», θα αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη, θα προάγονται και θα αμείβονται με βάση τις επιδόσεις τους. Γνώσεις, δεξιότητες, απόδοση στην εργασία, είναι το τρίπτυχο των κριτηρίων που θα προσδιορίζει τον καλό υπάλληλο, και θα ανοίγει την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο σε όσους κριθούν ανεπαρκείς. Στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» βρίσκονται οι υπάλληλοι χαμηλών κυρίως προσόντων (Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που υπηρετούν είτε σε τμήματα και διευθύνσεις που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, είτε σε θέσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, και γενικά όσοι δεν πληρούν τους όρους των νέων «περιγραμμάτων θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο.

Ακόμη και οι εκπαιδευτικοί, περίπου 160.000, θα δώσουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις και ο «βαθμός» της αξιολόγησης θα συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή εξέλιξή τους. H πορεία των μαθητών, η φοίτηση,  η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος και της ύλης και τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα καθορίζουν τη μισθολογική και βαθμολογική τους ανέλιξη στην πυραμίδα της ιεραρχίας.

Για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί διαδικασία αξιολόγησης κατά τα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών, που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Oύτε έχει αποκλείσει υποχρεωτικές αποχωρήσεις-απολύσεις μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων. «Μπορεί κάποιος να πει πως όταν καταργείται η θέση, τότε μπορεί ίσος αριθμός υπαλλήλων να απομακρυνθεί από το Δημόσιο» δήλωσε πρόσφατα, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως με την κατάργηση, δεν συνεπάγεται πως θα αποχωρήσουν απαραιτήτως όσοι κατέχουν αυτές τις οργανικές θέσεις. Eπί της ουσίας, όσοι υπάλληλοι των οποίων καταργείται η θέση αλλά κρίνονται άξιοι και είναι υψηλών προσόντων θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες και όσοι δεν κριθούν θετικά θα απολύονται.

Η εφεδρεία μπορεί να μην πέτυχε τους στόχους της, αποδόμησε ωστόσο την εργασιακή «υπερπροστασία» στο Δημόσιο, περνώντας το μήνυμα ότι η δημόσια θέση δεν είναι θέσφατο.

Ο δρόμος των απολύσεων έχει ανοίξει, με το σενάριο της άρσης της μονιμότητας, εφόσον υιοθετηθεί, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013 να κερδίζει έδαφος. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου περί τους 10.000 υπάλληλους, είτε επιλέγοντας να συνταξιοδοτηθούν είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Στην εφεδρεία θα ενταχθεί, στο επόμενο διάστημα, ένας αριθμός περίπου 5.000 εργαζόμενων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, τόσο στο Δημόσιο όσο και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς έχουν τις προϋποθέσεις, το ηλικιακό κριτήριο και την εγγύτητα προς τη σύνταξη.

Με τους υπαλλήλους αυτούς κλείνει το κεφάλαιο εργασιακή εφεδρεία κι ανοίγει νέο, που περιλαμβάνει και απολύσεις μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού με τη βοήθεια των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και ιδιωτικών εταιρειών. H δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για αποχωρήσεις 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής της πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) είναι ασφυκτική.

Aν δεν επιτευχθεί ο στόχος, μοιραία θα οδηγηθεί σε απολύσεις. Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο μπαίνουν εκ νέου 1.500 φορείς, από τους οποίους τουλάχιστον 100, που απασχολούν 8.000 υπαλλήλους, αναμένεται να καταργηθούν, αφού προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανισμών βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο σε συνεργασία με την ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Mέσα στους επόμενους δύο μήνες θα δημιουργηθεί μια επιτροπή διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση. Αμέσως μετά θα καταργηθούν οι περιττοί κλάδοι και οι οργανικές μονάδες, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα καθοριστεί το πλαίσιο ετήσιων στόχων για κάθε διεύθυνση. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των υπαλλήλων θα γίνεται κάθε χρόνο και θα συνδέεται με τη βαθμολογική εξέλιξη και τη μισθολογική τους κατάταξη. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στη σύσταση Συμβουλίων Αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο και φορέα που θα κρίνουν «την ικανότητα του προσωπικού και την απόδοσή του, κυρίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε