Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Από το 2009 σχεδίαζαν την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή

Νέα στοιχεία για τα όσα προηγήθηκαν του φόνου του Άντη Χατζηκωστή, έδωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, ο μάρτυρας κατηγορίας Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας.
Ο Ζαβράντωνας είπε χθες στο δικαστήριο ότι η δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας» σχεδιαζόταν από τα τέλη του 2009.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της δικηγόρου της Δημοκρατίας, Έλενας Κλεόπα, ο μάρτυρας ανέφερε πως περί τα τέλη Νοεμβρίου 2009 επισκέφτηκε το κρεοπωλείο του 1ου κατηγορούμενου, Ανδρέα Γρηγορίου, όπου και είδε έξω από το κρεοπωλείο τον Ανδρέα Γρηγορίου να συνομιλεί μαζί με το 2ο κατηγορούμενο, Τάσο Κρασοπούλη, για θέμα όμως το οποίο δεν γνώριζε.
 
Αργότερα, την ίδια περίοδο είπε πως επισκέφτηκε τον Ανδρέα Γρηγορίου στο διαμέρισμα του και πως ο Γρηγορίου του είπε ότι βρήκε άλλο άτομο να τον βοηθήσει για τη δουλειά την οποία ετοίμαζε, δηλαδή τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και πως σκεφτόταν για όπλο να χρησιμοποιήσει, «ένα τσέχικο ή ένα πιστόλι». Σύμφωνα πάντα με τον Ζαβράντωνα, ο Γρηγορίου τον ρώτησε τη γνώμη του για το όπλο που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και ότι εκείνος του εισηγήθηκε να χρησιμοποιήσει κυνηγετικό όπλο καθώς αυτό δεν αφήνει κάλυκες. Μάλιστα τον προέτρεψε να κόψει τις κάνες του όπλου, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μεταφορά του.
 
Ανέφερε ακόμη ότι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα πήγε ξανά στο διαμέρισμα του Γρηγορίου, και πως έξω από την πολυκατοικία είδε τον Ανδρέα Γρηγορίου και τον Φάνο Χατζηγεωργίου να φεύγουν με δυο διαφορετικές μηχανές. Πρόσθεσε πως ο ίδιος ρώτησε τον Γρηγορίου που πάνε και πως ο Γρηγορίου του είπε ότι θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν τον Άντη Χατζηκωστή και πως αν έβρισκαν την ευκαιρία θα τον σκότωναν. Σύμφωνα με τον Ζαβράντωνα, ο Γρηγορίου του είπε ακόμα πως είχε και ένα «άβουλλο», δηλαδή άγραφο-αδήλωτο, κυνηγετικό όπλο το οποίο είχε τροποποιήσει κόβοντας την κάννη και το κοντάκι.
 
Εξεταζόμενος από την κατηγορούσα αρχή, ο μάρτυρας είπε ακολούθως ότι μετά την απόπειρα κατά της ζωής του Ανδρέα Γρηγορίου και κατά την περίοδο νοσηλείας του 1ου κατηγορούμενου στο Ιπποκράτειο, όταν τον επισκεπτόταν έβλεπε έξω από το δωμάτιο του τον Φάνο Χατζηγεωργίου και τον 4ο κατηγορούμενο, Γρηγόρη Ξενοφώντος, να βγάζουν σκοπιές. Ανέφερε μάλιστα στο Δικαστήριο ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γρηγορίου στο δωμάτιο όπου αυτός νοσηλευόταν, ο Γρηγορίου του είπε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει τη δουλειά με τον Αντη και πως αφού δεν τον βοηθούν οι φίλοι του σε αυτή τη δουλειά, θα τον βοηθήσουν οι φίλοι του που γνώρισε «χτες και σήμερα» και του έδειξε τον 4ο κατηγορούμενο Γρηγόρη Ξενοφώντος ο οποίος ήταν εκείνη τη στιγμή έξω από το δωμάτιο.
 
Ο Γιώργος Ζαβράντωνας είπε στη συνέχεια ότι στις 7 Ιανουαρίου, και ενώ στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει ένα ταξίδι του στην Ελλάδα (31/12/2009 – 05/01/2010), επισκέφτηκε ξανά τον Γρηγορίου στο Ιπποκράτειο και πως μπαίνοντας στο δωμάτιο παρατήρησε πως ο Γρηγόρης Ξενοφώντος που ήταν εκείνη τη στιγμή έξω από το δωμάτιο ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Ακολούθως είπε ότι ρώτησε τον Γρηγορίου γιατί ήταν ανήσυχος ο Ξενοφώντος και πως αυτός του απάντησε «μεν τον θωρείς έτσι, λαλεί το η ψυσιή του».
 
Ο Ζαβράντωνας κατέθεσε στη συνέχεια ότι τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 2010 πληροφορήθηκε για το φόνο του Άντη Χατζηκωστή από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν φίλος του και στον οποίο έδινε πληροφορίες που έπαιρνε από το Γρηγορίου, την ώρα που ήταν στο αεροδρόμιο και περίμενε να υποδεχτεί τους γονείς του που έρχονταν από την Αγγλία. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης του είπε «έπαιξαν τον Άντη» και ότι τον ρώτησε ποιός είναι ο Γρηγόρης (Ξενοφώντος).
 
Σύμφωνα με τα όσα πρόσθεσε, σε κατοπινή συνομιλία που είχε με τον Μαυρομιχάλη, αυτός του είπε ότι θα έδινε τον Γρηγορίου και τους συνεργάτες του στην Αστυνομία διότι ήταν εχθροί του και ήθελαν να τον βλάψουν, και πως ο ίδιος είπε στο Μαυρομιχάλη να μην το κάνει γιατί θα τον άφηνε εκτεθειμένο από τη στιγμή που ήταν ο μόνος στον οποίο ο Γρηγορίου εκμυστηρεύτηκε τα σχέδια του. Πρόσθεσε δε πως ο Αλέξης Μαυρομιχάλης του είπε ότι είχε ήδη δώσει πληροφορίες για την υπόθεση 10-15 μέρες περίπου πριν από τη δολοφονία σε κάποιο αξιωματικό της Αστυνομίας επ’ ονόματι Πεττή και σε κάποιο άλλο αστυνομικό της ΚΥΠ επ’ ονόματι Τζιάγκα.
 
Ο μάρτυρας είπε στη συνέχεια πως την επόμενη μέρα του φόνου επισκέφτηκε εκ νέου τον Αντρέα Γρηγορίου στο δωμάτιο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου όπου βρίσκονταν μαζί του η σύζυγος και η πεθερά του Γρηγορίου. Όπως ανέφερε ο Γρηγορίου ήταν εκείνη τη μέρα κόκκινος και φαινόταν ανήσυχος. Είπε ακόμη ότι τον άκουσε να μιλά στο τηλέφωνο με τον Φάνο Χατζηγεωργίου και να του λέει ότι μόλις έφυγαν δυο αστυνομικοί οι οποίοι τον επισκέφτηκαν και τον ρωτούσαν για τη μαύρη μοτοσικλέτα.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της κατηγορούσας αρχής σημείωσε ότι στις 15 Απριλίου 2010 συνελήφθη για άλλη υπόθεση που αφορούσε υπόθεση συνομωσίας για τη δολοφονία έξι προσώπων και πως λίγες μέρες μετά από αυτή την εξέλιξη αποφάσισε να συνεργαστεί με την Αστυνομία γιατί αποφάσισε να αλλάξει ζωή, να σταθεί στην οικογένεια του και να τελειώνει με αυτές τις ιστορίες αλλά και επειδή αντιλήφθηκε ότι από τα λάθη του Αλέξη Μαυρομιχάλη θα την πλήρωνε πάλι ο ίδιος.
 
Στη συνέχεια ξεκίνησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Αντρέα Γρηγορίου Μιχάλη Πική. Ο κ. Πικής επικαλέστηκε κατά την αντεξέταση του μάρτυρα την απόφαση του Κακουργιοδικείου με την οποία ο Ζαβράντωνας κρίθηκε ένοχος για συνομωσία προς διάπραξη έξι δολοφονιών, με βάση την οποία υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων προς το μάρτυρα.
 
Στο πλαίσιο της αντεξέτασης του ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως θα λάμβανε από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη το ποσό των 50.000 ευρώ για τη δολοφονία του Ανδρέα Ροδοθέου και ακόμα 25.000 ευρώ για τη δολοφονία καθενός από τα υπόλοιπα πέντε υποψήφια θύματα. Εξήγησε δε πως οι δολοφονίες αυτές θα γίνονταν λόγω οικονομικών συμφερόντων που σχετίζονταν με ηλεκτρονικό τζόγο, που είχε ο Μαυρομιχάλης με τα υποψήφια θύματα, προσθέτοντας πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα υποψήφια θύματα είχαν αποπειραθεί, κατά τον Μαυρομιχάλη, στο παρελθόν να σκοτώσουν το Μαυρομιχάλη.
 
Ακολούθως ο μάρτυρας ανέφερε πως όταν συνομίλησε με τον Γρηγορίου αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή εξήγησε στο Γρηγορίου ότι δεν θα σκότωνε το Χατζηκωστή γιατί αυτός δεν ήταν άτομο της νύχτας, δεν είχε ούτε βιάσει ούτε σκοτώσει, ούτε τον ενοχλούσε όπως οι άλλοι που έλαβαν μέρος στη δολοφονία του Αλέξη.
 
Σε ερώτηση του κ. Πική κατά πόσο θα σκότωνε τον Χατζηκωστή αν αυτός ήταν άτομο της νύχτας ο Ζαβράντωνας απάντησε πως αν ήταν άτομο της νύχτας και ένοιωθε ότι κινδύνευε από αυτόν τότε θα τον σκότωνε.
 
Ο κ. Πικής υπέβαλε ακολούθως στο μάρτυρα ότι ο ίδιος είναι ένας ψυχρός δολοφόνος επ’ αμοιβή χωρίς κανένα δισταγμό να σκοτώσει το συνάνθρωπο του με το μάρτυρα να απαντά ότι αυτά τα παραδέχτηκε στο Δικαστήριο και ότι τιμωρήθηκε γι’ αυτά, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα σκότωνε άτομο από το οποίο δεν κινδύνευε ή που δεν του έκανε τίποτα.
 
Ο κ. Πικής συνέχισε υποβάλλοντας στο μάρτυρα ότι όχι μόνο δεν μετάνιωσε κατά τη διάρκεια που ήταν στη φυλακή για τη δολοφονία του Φώτη Πετρακκίδη, αλλά εξελίχτηκε σε δολοφόνο επ’ αμοιβή. Ο μάρτυρας απάντησε πως συνεργάστηκε με την Αστυνομία γιατί ήθελε να αλλάξει ζωή και επειδή κατάλαβε ότι δεν αξίζει να ανακατεύεται με τις δουλειές της νύχτας και τους ανθρώπους του υποκόσμου γιατί δεν αξίζουν, όπως είπε, καθώς «πουλά ο ένας τον άλλο». Επανέλαβε δε πως ουδέποτε θα ελάμβανε μέρος στη δολοφονία ενός αθώου.
 
Ο κ. Πικής υπέβαλε στη συνέχεια στο μάρτυρα ότι ψεύδεται αναφορικά με τα όσα ανέφερε σε σχέση με το Γρηγορίου, με το μάρτυρα να απαντά ότι δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέματα.
 
Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντρέα Γρηγορίου ρώτησε το μάρτυρα αν είδε το κυνηγετικό όπλο το οποίο όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, του είπε ο Γρηγορίου ότι μετέτρεψε. Ο μάρτυρας απάντησε πως το είδε μια φορά στη φάρμα του Γρηγορίου πριν όμως αυτό υποστεί τη μετατροπή. Είπε ότι στη φάρμα είδε δυο κυνηγετικά όπλα, ένα κανονικό και ένα κομμένο και πως ζήτησε από τον Γρηγορίου να του δώσει ένα από τα δυο για το κυνήγι. Όπως πρόσθεσε ο Γρηγορίου του έδωσε το κομμένο, λέγοντας του ότι το κανονικό το θέλει.
 
Ο κ. Πικής ρώτησε στη συνέχεια το μάρτυρα πως είναι δυνατό αν ο Γρηγορίου είχε ήδη ένα κομμένο κυνηγετικό όπλο και το ήθελε για το φόνο, να του δώσει το κομμένο όπλο και να κόψει άλλο όπλο για το φόνο. Οπως ανέφερε, αν ο Γρηγορίου είχε το κοντόκαννο δεν θα χρειαζόταν να κόψει άλλο για το φόνο αλλά θα χρησιμοποιούσε αυτό που ήδη είχε. Ο μάρτυρας απάντησε πως έτσι έγινε και πως δεν ξέρει γιατί ο Γρηγορίου το έκανε αυτό.
 
Σε αυτό το σημείο ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντρέα Γρηγορίου υπέβαλε στο Γιώργο Ζαβράντωνα ότι ψεύδεται ασύστολα με το μάρτυρα να απαντά πως αυτό θα το κρίνει το Δικαστήριο.
 
Ο κ. Πικής υπέβαλε ακόμη στο μάρτυρα ότι προσπαθεί με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να ενοχοποιήσει τον πελάτη του χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς της φαντασίας του. Ο μάρτυρας απάντησε «δεν ήρθα εδώ για να πω ψέματα, αλλά τα γεγονότα όπως τα έζησα».
 
Αντεξεταζόμενος από τον κ. Πική ο Γιώργος Ζαβράντωνας είπε στη συνέχεια ότι στις 16 Απριλίου 2010 μια μέρα μετά τη σύλληψη του για την υπόθεση συνομωσίας για τη δολοφονία των έξι προσώπων, είπε στην Αστυνομία ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες γνώριζε, συνολικά 4, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης του φόνου του Αντη Χατζηκωστή φτάνει η Αστυνομία να του εξασφάλιζε την προστασία του και ότι θα εξέτιε την ποινή του σε άλλο χώρο από τις Κεντρικές Φυλακές.
 
Πρόσθεσε ότι αφού του απάντησαν καταφατικά άρχισε να δίνει καταθέσεις στις 17 Απριλίου.
 
Προτού η ακρόαση διακοπεί για το μεσημβρινό διάλειμμα ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντρέα Γρηγορίου κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο την γραπτή κατάθεση που έδωσε ο Ζαβράντωνας για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του αδελφού του Αντρέα Γρηγορίου.
 
Στο μεταξύ το απογευματινό μέρος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, κατά την οποία θα συνεχιζόταν η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, αναβλήθηκε.
 
Το αίτημα υπεβλήθη από το συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Γρηγορίου, Μιχάλη Πική, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την αντεξέτασή του λόγω ημικρανίας.
 
Η κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε ένσταση.
 
Προς αναβολή οδηγείται όμως και η σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
 
Ο μάρτυρας κατηγορίας, Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς παρουσίασε εκ νέου συμπτώματα γαστρεντερίδας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να ζητηθεί αναβολή.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε