Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποφασίζει εμπάργκο στο Ιράν η Ευρώπη;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ στη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών αναμένεται σήμερα να συμφωνήσουν στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής εφαρμογής εμπάργκο πετρελαίου.

Εκτός από το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τα μέτρα της ΕΕ αναμένεται ότι θα αφορούν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση, δήλωσαν διπλωμάτες.

Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ θεωρείται ότι θα αργήσουν να τεθούν σε εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις ζητώντας μία μακρά περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασαφαλίσει εναλλακτικές πηγές.
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνήσουν στην σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο επιτρέποντας την ισχύ των υπαρχόντων συμβολαίων για πολλούς μήνες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε