Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποφασίζουν για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ – Οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις,επιδόματα

Αποφασίζουν για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ – Οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις,επιδόματα

– Το προσχέδιο για τις περικοπές στα χέρια των τριών αρχηγών
– Δεν “βγαίνουν” τα ποσά και έτσι αναμένονται οριζόντιες μειώσεις
– Διασώζονται μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα Ανεργίας
– Μειώσεις ως και 50% στα επιδόματα για όσους έχουν “καλό” εισόδημα

Ένα προσχέδιο με τις περικοπές θα πάρουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης από τον υπουργό Οικονομικών. Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει κωδικούς με συγκεκριμένα ποσά. Ως την τελευταία στιγμή μέχρι την έλευση της τρόικας όλα θα αλλάζουν, ειδικά από τη στιγμή που ενώ έχουν εξευρεθεί αρκετά από τα χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν λείπουν ακόμη 4- 4,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας, όπως όλα δείχνουν, δύο διαφορετικά σχέδια. Το ένα θα προβλέπει την εφαρμογή των μέτρων στη διετία 2013- 2014 , ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016).

Η κυβέρνηση άρχισε να κάνει λόγο για προσπάθεια να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες απέκλειε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

“Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση” έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών μη αποκλείοντας έτσι και νέα επιπρόσθετα μέτρα φέτος.

Έτσι όλα δείχνουν ότι θα επηρεαστούν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Από όλα τα επιδόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεπηρέαστα θα μείνουν μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.

Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.

Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.

Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανα δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.

Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι σε επίπεδο μισθών, συντάξεων και εφάπαξ οι περικοπές πρέπει να αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται μεγάλες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:
Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

Μειώσεις 10% ως 40% στο εφάπαξ … αναδρομικά!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε