weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αποφασίζουν την Παρασκευή για την απεργία στα λιμάνια μέσα στη Μ. Εβδομάδα – Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Αποφασίζουν την Παρασκευή για την απεργία στα λιμάνια μέσα στη Μ. Εβδομάδα – Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε-δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί – ωστόσο περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να μας δοθούν εγγράφως κάποιες απαντήσεις στα αιτήματά μας, δήλωσε μετά τη συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Υγείας Γιώργου Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδου αντίστοιχα.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου.

Δήλωσε ότι οι θέσεις του υπουργείου θα δοθούν εκ νέου γραπτώς στους ναυτικούς και ότι είναι στη διάθεση τους όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για να δώσει όποιες απαντήσεις χρειαστούν, ώστε στα πλαίσια του δυνατού να υπάρξει συνεννόηση.

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης του θέματος της ανεργίας είπε ότι έχει γίνει πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Ο υπουργός Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους.

«Τώρα είμαστε στη φάση της εφαρμογής και της εξειδίκευσης παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες κατά την έναρξη λειτουργίας» πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται καθώς ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ένα ταμείο που θα απευθύνεται στους ναυτικούς αλλά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και ότι δεν τίθεται κάποια αλλαγή.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε ερώτημα αν θα προχωρήσει η απογραφή των συνταξιούχων και στο ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όπως σε όλα τα ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστολή Διαμαντοπούλου προς ΠΝΟ: Έλατε να τα βρούμε!

Απεργία-μαχαιριά για παραγωγούς και εκδρομείς – Δένουν κάβους τα πλοία από Μ. Τρίτη

Πιέσεις στην ΠΝΟ να μην κάνει την απεργία – Επίθεση Μωραϊτη σε ΚΚΕ

Απεργία ΠΝΟ τη Μ. Εβδομάδα: Νησιά αποκλεισμένα, ταξιδιώτες και παραγωγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

#TAGS MM