Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αποφύγετε τις παγίδες που κρύβει το ίντερνετ για τα παιδιά σας!

Εθισμό που μπορεί να οδηγήσει και στην κατάθλιψη προκαλεί η συνεχόμενη χρήση του διαδικτύου

στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 95% των παιδιών που εμφανίζουν προβλήματα -και ιδιαίτερα τα αγόρια- είναι παιδιά που σερφάρουν ατέλειωτες ώρες στο ίντερνετ.

 

‘Ήδη από παιδοψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους της Μονάδας παρακολουθούνται σήμερα περισσότερα από 65 παιδιά, τα οποία εμφάνισαν έως και κατάθλιψη εξαιτίας του εθισμού τους στο Ίντερνετ.

Η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δέχεται καθημερινά περίπου δέκα τηλεφωνήματα παιδιών ή γονέων που ζητούν υποστήριξη.

Η κλήση είναι χωρίς χρέωση στο τηλέφωνο 800 11 800 15.

 

Τι πρέπει να σας ανησυχήσει:

  • Εκνευρισμός όταν το παιδί βρίσκεται εκτός διαδικτύου.

  • Χρήση του διαδικτύου για πολύ περισσότερο χρόνο.

  • Ξαφνική σχολική αποτυχία.

  • Διαταραχές ύπνου και αλλαγή συνηθειών του ύπνου.

  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

  • Διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.

  • Αλλαγή των συνηθειών του, όπως π. χ. παραμέληση φίλων ή αγαπημένων χόμπι.

  • Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.

 

EΠTA ΣYMBOYΛEΣ ΓIA ΣΩΣTEΣ EΠIΛOΓEΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


1. Αναζητάτε πάντα την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στην ιστοσελίδα www.pegi.gr.

2. Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας. Αν δε συμφωνούν, εξηγήστε τους λόγους της απόφασής σας.

3. Αναζητήστε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση περιεχομένου του παιχνιδιού ή ακόμα καλύτερα παίξτε το οι ίδιοι πρώτα.

4. Παίζετε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.

5. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

6. Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού, το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και επακόλουθα την ηλικιακή του ταξινόμηση.

7. Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.

 

ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

5 – 8 ετών: Το παιδί μπορεί να «σερφάρει» υπό την επίβλεψη ενηλίκου σε δικτυακούς τόπους με παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία (παζλ, παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς, ιστοσελίδες με μουσική, κτλ) και να μη μένει για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα στη δραστηριότητα αυτή.

8-12 ετών: Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα τους, αθλητισμό, μουσική, κ.τ.λ. Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα στις αναζητήσεις τους υποδεικνύοντας τις σωστές λέξεις «κλειδιά». Επιλέξτε μαζί με το παιδί σας ιστοσελίδες που το ενδιαφέρουν και προσθέστε τες στα favorites του browser που χρησιμοποιείτε. Τοποθετήστε φίλτρα, έτσι ώστε η αναζήτηση ιστοσελίδων να είναι ακίνδυνη, αλλά μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τα καλύτερα φίλτρα δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια. Όσο το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ μόνο του.

 

12-18 ετών: Τα παιδιά μπορεί να απορροφηθούν για ώρες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αποκτούν εύκολα τεχνολογικές ικανότητες και είναι ικανά να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές του εικονικού αυτού κόσμου.

Μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό και πιθανώς να είναι πιο εξοικειωμένα από εσάς. Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας, ιδιαίτερα αν είναι στις μικρότερες ηλικίες της κατηγορίας.

Ζητήστε τους να σας δείξουν τον κόσμο του Ίντερνετ όπως τον βλέπουν με τα δικά τους μάτια. Δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές τους. Αντιδράστε με ψυχραιμία αν το παιδί σας ξοδεύει τον χρόνο του αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνήθως είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε