Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Απογειώθηκε το ΧΑ και υποχώρησαν τα spreads

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– “Θερμή” υποδοχή της συμφωνίας για το ταμείο στήριξης
– ΔΝΤ: σε χαμηλότερους μισθούς και τιμές πρέπει να συνηθίσει η Ελλάδα
– Το φάκελο των αποκρατικοποιήσεων ανοίγει η κυβέρνηση
– Γερμανία: “Θα δώσουμε 8,4 δισ ευρώ εάν χρειαστεί”

Ιδιαιτέρως θετικά αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup. Οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν σημαντικά κέρδη εν μέσω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.061,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,51%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε άνοδο έως και 5,31%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 347,251 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν σημαντική αποκλιμάκωση των spreads μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup περί του μηχανισμού στήριξης, τονίζοντας πως ειδικά στη δεκαετία θα υποχωρήσουν αισθητά χαμηλότερα των 330 μονάδων.

Τα spreads πάντως χθες Δευτέρα παρουσίασαν μεγάλη υποχώρηση και από τις 409 μονάδες βάσης υποχώρησαν στις 346,2 μονάδες, με τον έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει από την Κύπρο πως “δεν ασχολούμαι με τα spreads”.

 

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως η μείωση των spreads δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και τονίζουν πως για τη κυβέρνηση σημασία έχει η μείωση των επιτοκίων τη κατάλληλη στιγμή, ήτοι όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί στα τέλη Απριλίου.

 

Τα ίδια στελέχη σχολιάζοντας πληροφορίες ότι επίκειται και υποβάθμιση από την S&P εντός των επομένων 24ώρων τόνιζαν πως μετά την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο “γραμμές”: η πρώτη -με βασικό εκφραστή τον Γ.Παπακωνσταντίνου- θεωρεί ότι ο δανεισμός πρέπει να γίνει από τις αγορές, βοηθούσης και της αποκλιμάκωσης των spreads, ενώ η δεύτερη πιστεύει ότι πρέπει να προσφύγουμε στον μηχανισμό, αφού δεν υπάρχει προϋπόθεση γιά νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ άφησε γιά πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό. Δεδομένο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της και ανοίγει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, πιθανότατα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. 

Πάντως η Γερμανική κυβέρνηση συνέχισε να υποστηρίζει πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή αποτελεί απλώς «μια συγκεκριμενοποίηση σε τεχνικό επίπεδο» που έχει στόχο να ηρεμήσει τις αγορές. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συνεισφέρει 8,4 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Όφερ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό «τελείως θεωρητικό».

Δείτε τον κατάλογο με τις χώρες και τα ποσά που θα διαθέσουν σύμφωνα με τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Εντωμεταξύ ο επικεφαλής του ΔΝΤ -που δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο γιά να συνδράμει την  Ελλάδα όποτε το ζητήσει-  τόνισε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να ξεπεράσει τις μακροοικονομικές αδυναμίες της η Ελλάδα, είναι ο αποπληθωρισμός. Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια“, δήλωσε ο Strauss-Kahn σε συνέντευξη του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Profil.

Η βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το ευρώ, τονίζει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera. Το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο των αντριδράσεων του διεθνούς Τύπου, ενώ ώθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

 

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας – με τη χορήγηση διμερών δανείων από τα κράτη μέλη – το μέλος της ΕΚΤ εκτιμά ότι η απόφαση αυτή απέτρεψε στην Ευρώπη αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε