Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αποκλειστικό Newsit: Πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά

Αποκλειστικό Newsit: Πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά

Το  υπουργείο υποδομών ανέθεσε σε εταιρεία την μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά  με το διπλάσιο κόστος.
Το ελεγκτικό συνέδριο απαγόρευσε να συνεχιστεί η υδροδότηση των νησιών με τέτοιο κόστος

Το Newsit αποκάλυψε  τις καταγγελίες των δημάρχων των άνυδρων νησιών πως σύντομα θα μείνουν χωρίς νερό  αν δεν γίνει κάτι. Προχωράμε σε νέες αποκαλύψεις και σας παρουσιάζουμε τη σκανδαλώδη ανάθεση που υπέγραψε το Υπουργείο υποδομών με ιδιώτη για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών. 

Σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη ακόμα και τον τελευταίο τουρίστα, τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου μένουν και πάλι χωρίς νερό.

Ανευθυνότητα προχειρότητα, περίεργοι διαγωνισμοί με απευθείας αναθέσεις που ακυρώνονται, και λάθος σχεδιασμός καταδικάζουν τα “διαμάντια” του Αιγαίου στη δίψα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα που ο πρωθυπουργός πήγε στο Καστελόριζο, απ’ όπου ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδος στον μηχανισμό βοήθειας, έγινε “ειδική αποστολή νερού” ώστε να μην υπάρξει έλλειψη.

Οι ευθύνες όπως φαίνετε είναι διαχρονικές καθώς το πρόγραμμα δημιουργίας εγκαταστάσεων αφαλάτωσης δεν προχώρησε όπως έπρεπε με αποτέλεσμα τα προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού σε πολλά από τα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων να παραμένει.

Από το περασμένο καλοκαίρι γίνονται διαγωνισμοί ώστε πλωτές υδροφόρες να μεταφέρουν πόσιμο νερό στα άνυδρα νησιά. Ωστόσο όλοι κυρήχθηκαν  “άγονοι”.

Το υπουργείο Υποδομών ύστερα από  τους άγονους διαγωνισμούς  προχώρησε στην ανάθεση της υδροδότησης. Η τιμή μεταφοράς είναι σκανδαλώδης. Από 5,05 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού που ίσχυε το 2009 εκτινάχθηκε στο δυσθεώρητο 12,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή πάνω από την διπλάσια τιμή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέμβει το ελεγκτικό συμβούλιο και να ακυρώσει τη σύμβαση.

Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που "καταδικάζει" την ανάθεση

Σύμφωνα με απάντηση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής προς το το ελεγκτικό συνέδρειο είχαν προηγηθεί τρείς διαγωνισμοί που είχαν κυρηχθεί άγονοι και ένας ακόμα το Σεπτέμβριο του 2009 ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο δεν υπεγράφη απο την τότε πολιτική  ηγεσία.  
Οι υπόλοιποι τρείς διαγωνισμοί που έγιναν με την νέα πολιτική ηγεσία κυρήχθηκαν άγονοι μιας και ο μοναδικός επιχειρηματίας στη χώρα που διαθέτει υδροφόρες έδινε μεγαλύτερη τιμή από αυτή που πρότεινε το υπουργείο.

Το Newsit επικοινώνησε με τον  Δημήτρη Ηλιακίδη τον ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής που έχει το μονοπώλιο της υδροδότησης των άνυδρων νησιών μιας και είναι ο μοναδικός που διαθέτει τέτοιου τύπου πλοία. Όπως μας είπε η αύξηση της τιμής μεταφοράς νερού οφείλεται στην απόφαση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Π. Καμμένου να εγκατασταθούν μονάδες αφαλάτωσης στα κοντινά νησιά της Ρόδου και όχι στα μακρινά. Ο κ. Ηλιάκιδης εξηγεί ότι αυτή η απόφαση εκτόξευσε το κόστος μεταφοράς νερού αφού πλέον μετέφερε λιγότερη ποσότητα σε μεγαλύτερη απόσταση ενώ πληρώνεται με το κυβικό μέτρο.

Οι υδροφόρες του Κ. Ηλιακίδη αυτές τις ημέρες έχουν σταματήσει να μεταφέρουν νερό προς τα άνυδρα νησιά μιας και η σύμβαση ακυρώθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο. Όπως μας αποκάλυψε έκανε μια εξαίρεση μόνο να δώσει νερό στο Καστελόριζο και στην Πάτμο για να μην υπάρχει έλλειψη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση ώστε οι αναθέσεις για την υδροδότηση των νησιών να είναι σύννομες και το κόστος του νερού να μην είναι εξωφρενικό τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως τα νησιά το καλοκαίρι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε