weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Απολύσεις στα υπουργεία για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων

Απολύσεις στα υπουργεία για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων

Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, να αλλάξει ο κανόνας του πέντε προς ένα μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων, να περιοριστούν οι ένστολοι και οι στρατιωτικού και να μπούν λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, ζητεί η Τρόικα, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο 2, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015.

Η απαίτηση αυτή, που, όπως όλα δείχνουν, έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν υπό νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με το “Βήμα” ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού, μέσω της μεταρρύθμισης του κράτους και την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα με την οποία θα ανατίθεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ευθύνη της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί στη προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή των επιτελικών λειτουργιών των υπουργείων, γεγονός που εκτιμάται ότι απαιτεί, εκτός των άλλων, και προσωπικό «υψηλής κατά κανόνα κατάρτισης». Η απόφαση αυτή είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει- μέσω και της αξιολόγησης του προσωπικού-, στη δραστική μείωση των θέσεων των υπαλλήλων «χαμηλών προσόντων».

Ήδη, στη «Λευκή Βίβλο» που έχει δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να αποτελέσει το «μπούσουλα» της μεταρρύθμισης του κράτους, προτείνεται, σε πρώτη φάση, η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων της κεντρικής διοίκησης στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προτείνεται, δηλαδή, η κατάργηση του 44% των κενών οργανικών θέσεων των υπουργείων.

«Εν συνεχεία», επισημαίνεται, «θα πρέπει οι νέοι οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη τον επιτελικό χαρακτήρα των υπουργείων και να μεριμνούν για την στελέχωσή τους με υψηλών προσόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων προσωπικό». Εκτιμάται, από την άλλη πλευρά, ότι «το προσωπικό των υπουργείων είναι γερασμένο με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας».

Με δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί διακηρυγμένο στόχο, στη «Λευκή Βίβλο» θεωρείται επιβεβλημένη και «η αύξηση της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, γεγονός που θα επιτρέψει την εισροή νέου ανθρώπινου κεφαλαίου στην κεντρική διοίκηση δίχως συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος».

Για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αύξηση της κινητικότητας θα πρέπει να παρακαμφθεί το εμπόδιο της ύπαρξης πολλών διαφορετικών κλάδων σε όλο το εύρος της διοίκησης. Οι κλάδοι που προβλέπονται σήμερα στην κεντρική διοίκηση ανέρχονται σε 1.347, αριθμός που καθιστά την με ενιαίο τρόπο διοίκησή τους αδύνατη.

Πρέπει να επισημανθεί βεβαίως, ότι υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι δεν είναι καλυμμένοι, δεν υπηρετεί σε αυτούς κανείς υπάλληλος, και επομένως δεν υφίστανται στην πράξη. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη των πολλών κλάδων εκτιμάται ότι ακινητοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους στον φορέα στον οποίο εισήχθηκαν αρχικά όταν έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι.

Ετσι για παράδειγμα, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου υποδοχής για την μετάταξη ενός υπαλλήλου από έναν κλάδο σε έναν άλλο.

Προτείνεται, ως εκ τούτου, η δημιουργία διυπουργικών κλάδων, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, στους οποίους θα εντάσσονται οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίοι θα μπορούν εν συνεχεία να υπηρετούν σε όποιο φορέα της διοίκησης προκύπτει ανάγκη στελέχωσης.

Η δημιουργία διυπουργικών κλάδων στους οποίους θα συγχωνευτούν οι υπάρχοντες κατακερματισμένοι και αναχρονιστικοί κλάδοι είναι το μέσο που θα οδηγήσει προς την εφαρμογή της έννοιας του κρατικού υπαλλήλου, οποίος θα μπορεί να υπηρετεί σε όποια θέση προκύπτει η οποία ταιριάζει στα προσόντα του, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως βέβαιον ότι θα υποχρεώσουν ένα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων «χαμηλών κυρίως προσόντων», των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπουργείων, να πάρουν το δρόμο της απόλυσης.

Η απόλυση αυτή, βεβαίως, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος του 2012 και στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμοδιότητες που επιτελούν οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν δεν εκχωρηθούν τον ιδιωτικό τομέα ή στην αυτοδιοίκηση.

Την ίδια ώρα το μήνυμα που στέλνουν οι τροϊκανοί προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σαφές: «Θα δεχτείτε τους όρους μας αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα». Διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά δεν χωρούν, αλλά μόνο όροι. Μόνο αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της τρόικας τότε θα κλείσουν όλα, ακόμα και το PSI από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα.

Η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI , την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών ενώ η σκληρή διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε όλα τα επίπεδα.

«Η μάχη θα δοθεί «μέχρις εσχάτων»» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με την τρόικα και εκεί θα κριθούν πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Σήμερα, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στις 5 το απόγευμα. Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Νέες συνομιλίες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, θα έχει σήμερα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο.

Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου στο Reuters

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών – Θα ζητήσει δεσμεύσεις ο Παπαδήμος για τα μέτρα της τρόικας

Η Γερμανία θέλει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε Ευρωπαίο επίτροπο ως αντάλλαγμα το πακέτο των 130 δισ.

Εκβιάζουν για να κλείσει το PSI ζητώντας σκληρά ανταλλάγματα – Eπιμένουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Μεγάλη πρόοδος για το PSI αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το Σάββατο


#TAGS MM