Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απόψε η Εξεταστική γιά τα ομόλογα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το απόγευμα η…

πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, που κατέθεσαν στα τέλη του 2009 περί τους 128 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Στη πρόταση υπογραμμίζεται ότι «παρά τη μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία, δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση από τους λειτουργούς που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, ενώ αντιθέτως δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβασθεί στη Δικαιοσύνη από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γεγονός που εγείρει υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις».

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν, μεταξύ άλλων:

 

* οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007

 

* πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους, και

 

* ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης.

 

Οι 128 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «η υπόθεση της έκδοσης, από το Υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλότατου κινδύνου με τελικό αποδέκτη Ασφαλιστικά Ταμεία προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες, τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους. Κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο την λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που απασχόλησε και απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

 

Σημειώνουν, επίσης, ότι «η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν ‘ειδικές διαδρομές’ με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων».

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της υπόθεσης, προσπάθησε με κάθε μέσο να μεταθέσει τις ευθύνες της ‘σε ανίδεες διοικήσεις’ των Ταμείων ή σε ‘άπληστες χρηματιστηριακές εταιρείες’ και φυσικά να συγκαλύψει την όλη υπόθεση».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε