Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Άρχισαν οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα

Οι υπηρεσίες έχουν ήδη στη διάθεσή τους και καθημερινά θα τροφοδοτούνται με όλα τα στοιχεία των εισαγωγών, είτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες.

Σε σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά κρέατος ενόψει των εορτών του Πάσχα, προχωρούν οι αρμόδιες κρατικές αρχές και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τον Ενιαίος Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και τον Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Επίσης, μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο συντονισμός των ελέγχων γίνεται από Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εμπορίου και Εσωτερικών, οι Ειδικοί Γραμματείς ΣΔΟΕ και ΥΠΕΑ και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Η εν λόγω ομάδα έχει ήδη λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για τον συντονισμό του έργου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες έχουν ήδη στη διάθεσή τους και καθημερινά θα τροφοδοτούνται με όλα τα στοιχεία των εισαγωγών, είτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες. Στόχος των ελέγχων είναι η αποφυγή ελληνοποιήσεων, η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων, η εναρμόνιση της φορολογικής συμπεριφοράς των εισαγωγέων και των εμπόρων, η σωστή σήμανση των κρεάτων, η επαρκής τεχνολογική υποδομή των χώρων ψύξης, φύλαξης και μεταφοράς των κρεάτων και φυσικά οι τιμές από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Επίσης, οι υπηρεσίες θα ελέγχουν τις κοινοποιήσεις TRACES σε περίπτωση σφαγής ζώντων ζώων ενδοκοινοτικού εμπορίου, την ταυτότητα ζώων προ σφαγής, τη διασταύρωση της ταυτότητας των ζώων (ενώτια), των συνοδευτικών εγγράφων και εγγράφων κυκλοφορίας, την επιβεβαίωση της άφιξης στον προορισμό και της κατεύθυνσης του φορτίου (άμεση σφαγή) σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, τη σφράγιση του σφαγίου για την καταλληλότητα και την προέλευση κατ’ αντιστοιχία με την ταυτότητα του ζώου και η ευκρίνεια των σφραγίδων, καθώς και τα εμπορικά συνοδευτικά έγγραφα.

Τα σημεία στα οποία θα επικεντρώνονται οι έλεγχοι είναι τα σφαγεία, οι οδικοί άξονες εισόδου της χώρας από Τρίτες και Ευρωπαϊκές χώρες, οι αγορές χονδρικής, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στις εισαγωγές ζώντων ζώων, διότι από εκεί αρχίζει το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων». Με ηλεκτρονικό σήμα κάθε εισαγωγή παρακολουθείται από τη στιγμή που ξεκινάει από τη χώρα προέλευσης μέχρι τον παραλήπτη στη χώρα μας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε