Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Άρχισε η εκκαθάριση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών – Υπήρχαν και μοντέλα μέσα στη λίστα

Άρχισε η εκκαθάριση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών – Υπήρχαν και μοντέλα μέσα στη λίστα

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της η Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι συνδικάτων και επαγγελματικών ενώσεων.

Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της ως την 1η Ιουλίου, ενώ ο νέος Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

“Δεν πρόκειται για επιτροπή που συγκροτήθηκε, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μια πολιτική ηγεσία, αλλά για ομάδα εργασίας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχεύσεις, η οποία θα βασισθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία και θα καταλήξει στα πορίσματά της με επιστημονικά κριτήρια και ασφαλιστικό προσανατολισμό”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

“Η επιτροπή δεν δεσμεύεται από αριθμητικά δεδομένα”, σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, “ούτε αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, που θα ενταχθούν τελικά στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών αλλά στο να μη θιγούν όσοι έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια ασφάλισης και να μη χάνουν δικαιώματα όσοι εντάσσονται περιστασιακά για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, σε αυτή την κατηγορία και οι οποίοι θα πρέπει να ωφελούνται ανάλογα με το χρόνο της ένταξής τους”.

Ο κ. Κουτρουμάνης επέμεινε ότι η δέσμευση του μνημονίου σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στα Βαρέα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του εργατικού δυναμικού, δεν είναι απόλυτη με δεδομένο ότι αντίθετα με τις εκτιμήσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, σήμερα βρίσκονται στη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών του ΙΚΑ 538.000 εργαζόμενοι. Σημείωσε, ότι οι αλλαγές θα γίνουν κατά επαγγελματική κατηγορία και θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και το δημόσιο τομέα, ενώ διευκρίνισε ότι στο δημόσιο τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά εντάσσονται μόνο εργαζόμενοι της ΔΕΗ και εργάτες καθαριότητας στους ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/2011.

“Το πιο σημαντικό είναι να προσαρμοσθεί η λίστα στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας να εξαιρεθούν εργαζόμενοι για τους οποίους δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και να ενταχθούν νέες κατηγορίες εργαζομένων”, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να παίρνουν το σχετικό επίδομα υπάλληλοι γραφείου και να βρίσκονται εκτός λίστας νοσηλευτές, ή εργαζόμενοι στην επεξεργασία λυμάτων”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, σήμερα βρίσκονται στη λίστα, κατηγορίες εργαζομένων, όπως υπάλληλοι γραφείου (16.464), φυσικοί και μαθηματικοί (1.129) αρχιτέκτονες τεχνολόγοι (3.886), μοντέλα και πωλητές (2.328), απασχολούμενοι σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες (2,569), στην παροχή υπηρεσιών (1.134) εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία (303), κ.ά.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι οικοδόμοι, (104.423), οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές (107.542), εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (38.056), στο χονδρεμπόριο (30.690), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (25.436),στις κατασκευές (24.290), τεχνίτες ανέγερσης κτιρίων και δομικών έργων (20.333).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ασφαλιστικού νόμου, (ν.3863/2010), οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90).

Σε ότι αφορά πάντως το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, σε παλαιότερες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα όρια ηλικίας, καθώς “η προνομιακή μεταχείριση των ασφαλισμένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά σχετίζεται μόνο με την παροχή πλήρους σύνταξης με μειωμένο όριο ηλικίας και δεν συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε