Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αρχίζουν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να “τρέχουν” και πάλι οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

 

Περίπου 6.500 προσλήψεις που είχαν μπει στο… “ψυγείο” περιμένουν το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει πλήρη έλεγχο των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και βάζει τέλος σε συνέντευξη και πριμοδοτήσεις.
 
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το σχετικό νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στο ίντερνετ για δημόσια διαβούλευση για περίπου μια εβδομάδα.
 
Από τις κύριες αλλαγές του νομοσχεδίου είναι, όπως είχε εξαγγελθεί, η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% στα μόρια της προϋπηρεσίας σε δημόσιες υπηρεσίες.
 
Τέλος θα δοθεί και στις δεκάδες εξαιρέσεις φορέων, οι οποίοι με απλές υπουργικές αποφάσεις κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν βάλει στη γωνία το ΑΣΕΠ και διενεργούσαν μόνοι τους τις προσλήψεις.
 
Έμφαση όμως και στους τίτλους σπουδών. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η ενίσχυση των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος από το βασικό του πτυχίο, καθώς και από μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα. 
Τροποποιήσεις θα γίνουν και στα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις έργου. Δηλαδή με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου προτεραιότητα δίνεται στους μακροχρόνια ανέργους που μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.400 μόρια.
 
Έτσι, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα επιχειρηθεί η μακροχρόνια ανεργία και εμπειρία να λαμβάνουν περίπου τα ίδια μόρια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε πρώην συμβασιούχους έργου ή με stage να διεκδικήσουν τις θέσεις.
 
Παράλληλα με αυτά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος παρεπέμπει στην δικαιοσύνη την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα stage.
Ο υπουργός μίλησε και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για εκείνους που χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια εργαζομένους στα stage χωρίς να καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ο εισαγγελέας παρενέβη όχι μόνο για τις περιπτώσεις που αφορούν στην προεκλογική περίοδο, αλλά για τα συνολικά έτη που κρατά το πρόγραμμα των stage.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε