Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ασφάλεια παρελάσεων με… κομμάντος;

Ασφάλεια παρελάσεων με… κομμάντος;

Έπεσε πάλι στο τραπέζι του σχεδιασμού των μέτρων ομαλής διεξαγωγής των εκδηλώσεων εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η στρατιωτική «προσφορά» συνδρομής σε αυτά. Αυτή η πρόθεση εκφράστηκε από αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Οι επικεφαλής των μέτρων αρνήθηκαν “ευγενικά” την στρατιωτική προσφορά, δηλώνοντας πως η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να εγγυηθεί και την ασφάλεια και την ομαλή εξέλιξη δίχως απρόοπτα, εμπόδια και προσκόμματα, ώστε να τιμηθεί με τον προσήκοντα σεβασμό η Εθνική Επέτειος. Κανείς δεν φαίνεται πως θέλει να επαναληφθεί στην Αθήνα το αίσχος που είδαμε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου 2012, με τα ακροβολισμένα κομάντο της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας και τα όπλα χιαστί, ως δεύτερη γραμμή πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κατανεμηθεί απέναντι από το πλήθος.

Πάνω από 2.500 αστυνομικοί θα διαταχθούν σε επίκαιρες θέσεις, μόνο για την στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, ενώ σε όλες τις περιφερειακές μαθητικές θα διατεθούν κι άλλες δυνάμεις που θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και αστυνομίες. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, το μόνο που ζήτησαν από τον στρατό είναι μηχανικούς για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και στις πλευρές των οδών Βασ. Αμαλίας και Πανεπιστημίου για να συγκρατούν τον κόσμο, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν και πάλι μία μεγάλη «νεκρή ζώνη», όπου οι όποιοι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν από απόσταση 100 μέτρων και πλέον την παρέλαση. Απέναντι από την εξέδρα, δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνο οι ανάπηροι πολέμου, άτομα με ειδικές προσκλήσεις και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση. Έτσι, όσοι πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, θα πρέπει να σταθούν από τη Βουκουρεστίου και προς τα κάτω στην Ομόνοια.

Ωστόσο, αυτή η… επανάληψη της στρατιωτικής «προσφοράς» προκάλεσε τον προβληματισμό στην αστυνομική ηγεσία και το αστυνομικό προσωπικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ακραίες, ίσως δικαιολογημένες, φωνές έκαναν λόγο για εμμονή χρησιμοποίησης στρατού «αστυνομικών καθηκόντων», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η πολιτική ηγεσία του τόπου θεωρεί εκ των προτέρων, ανεπαρκή οργανισμό την ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι αστυνομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακραία επιχείρηση «επίδειξης δύναμης», που μπορεί να εμπεριέχει και «φλέρτ» προς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ο φορολογούμενος πληρώνει Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να του εξασφαλίζουν ασφάλεια από τις εξωτερικές απειλές και να του διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν πληρώνει για να μετατραπούν σε μονάδες…σεκιούριτι VIP προσώπων» σχολιάζουν έντονα αστυνομικοί κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε