weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ασφαλιστικό φόρο για να σωθούν τα ταμεία

Ασφαλιστικό φόρο για να σωθούν τα ταμεία
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

και συνταξιούχοι η ΓΣΕΕ ζητά την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
 
Στόχος λοιπόν της ΓΣΕΕ ο “κουμπαράς” αυτός να σπάσει όταν φτάσει η ώρα μηδέν του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόταση για καθιέρωση «ασφαλιστικής εισφοράς» σε όλες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν τα Ταμεία θα καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου και η ΓΣΕΒΕΕ.
 
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και στην κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον ΦΠΑ, καθώς με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα.
 
Ως αντιστάθμισμα αναζητά άλλες πηγές εσόδων, με στοχευμένες δράσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Η αναλυτική πρόταση της ΓΣΕΕ για το θέμα θα κατατεθεί στην επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ στην επιτροπή, Σάββα Ρομπόλη και Γιώργο Ρωμανιά, νέοι πόροι για τα Ταμεία μπορεί να βρεθούν από:
 
  • Τμήμα της κερδοφορίας των δημόσιων επιχειρήσεων.
  • Ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
  • Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα.
  • Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε εντάσεως κεφαλαίου από εντάσεως εργασίας.
  • Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (περιλαμβανομένων και των τραπεζών).
  • Ποσοστό επί των εκτός προϋπολογισμού εσόδων των ειδικών λογαριασμών (που υπάρχουν στα υπουργεία).
  • Ποσοστό επί των υπεραξιών γης και γενικότερα ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβάνεται και η εκκλησιαστική περιουσία).
  • Ποσοστό επί των πάσης φύσεως εσόδων από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, διαφθορά κ.λπ.
  • Ποσοστό από τις εισπράξεις του ΟΠΑΠ – λαχεία – καζίνo.
 
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στην επιτροπή θα επισημάνουν πως πρόκειται για ενδεικτικές και όχι περιοριστικές πηγές για την άντληση νέων πόρων.
 
«Φόρος ασφάλισης» υπάρχει ήδη στη Γαλλία, με τα χρήματα να κατευθύνονται στο Ταμείο Γενεών. Το συγκεκριμένο Ταμείο θα παραμείνει «κλειδωμένο» για είκοσι χρόνια και θα ανοίξει μόνο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
 
Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ θα καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου πρόταση για επιβολή «ασφαλιστικής εισφοράς» στις επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο «κουμπαράς» του συστήματος. Η εισφορά θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και θα μπορούσε να υπολογίζεται επί του τζίρου.
 
Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με βασικό θέμα στην ατζέντα την αποτύπωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία και τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι τα ταμειακά προβλήματα θα ενταθούν το πρώτο 6μηνο του 2010.
 
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας τη χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τα εφάπαξ που χρωστά σε περισσότερους από 17.000 συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους.
 
Επίσης ζητά τη στήριξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, που χρωστά πάνω από 1 δισ. σε φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και διαβούλευση με την κυβέρνηση για το ζήτημα της εξίσωσης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
 
 
#TAGS MM