Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τραγωδία στους Αμπελόκηπους – Άστεγος άναψε φωτιά για να προστατευθεί από το κρύο και απανθρακώθηκε

Τραγωδία στους Αμπελόκηπους – Άστεγος άναψε φωτιά για να προστατευθεί από το κρύο και απανθρακώθηκε

Φριχτό θάνατο βρήκε ένας άστεγος στους Αμπελόκηπους. Στην προσπάθειά του να προστατευθεί από το κρύο άναψε φωτιά για να ζεσταθεί. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε στις κουβέρτες του και απανθρακώθηκε. Άγνωστο παραμένει αν η αιτία θανάτου ήταν η φωτιά ή είχε πεθάνει νωρίτερα από το ψύχος.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην οδό Ιατρίδου και Κηφισίας απέναντι από το γηροκομείο Αθηνών.

Αναψε φωτιά για να αντιμετωπίσει το κρύο και απανθρακώθηκε

Ο ηλικιωμένος άνδρας που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων ήταν περίπου 55 ετών, είχε επιλέξει ως “κατάλυμα” αυτό το σημείο από τον Αυγουστο του 2014 κυρίως γιατί μπορούσε να ζεσταίνεται από τον εξαερισμό ενός καταστήματος ηλεκτρικών ειδών.

Χθες βράδυ ο άτυχος άνδρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το τσουχτερό κρύο φαίνεται πως άναψε φωτιά σε κάποιες παλέτες ή σε κάποιο κάδο και η οποία επεκτάθηκε στις κουβέρτες του με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί.

Το καμμένο πτώμα βρήκαν περίοικοι γύρω στις 6.30 το πρωί οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία και έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ωστόσο το ακριβές αίτιο θανάτου του άστεγου θα αποκαλυφθεί μετά την ιατροδικαστικη εξέταση καθώς κανεις δεν ξέρει αν όταν πήρε φωτιά το σώμα του ήταν ήδη νεκρός από το ψύχος ή αν κάηκε ζωντανός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ο άστεγος άνδρας ο οποίος αντιμετώπιζε και πρόβλημα αλκοολισμού έκανε παρέα με άλλους δύο άστεγους ενώ στο σημείο της τραγωδίας, πήγαινε για να κοιμηθεί και ποτέ δεν τον είχαν δει να ζητιανεύει.

Οπως δήλωσε στο Newsit ο Λευτέρης Σκιαδάς, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και μέλος στο ΚΥΑΔΑ, “ο άνθρωπος αυτός είναι Έλληνας που κατά το παρελθόν, άνθρωποι του Δήμου τον ειχαν βοηθήσει να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ομως μόλις πήρε εξιτήριο ο ίδιος προτίμησε να επιστρέψει στο δρόμο και όχι να βρει ασφαλές καταφύγιο σε κάποιο ξενώνα του Δήμου”.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες ωστόσο συχνά του έδιναν ένα πιάτο φαγητό και λίγα χρήματα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

“Ο δήμος Αθηναίων εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του αστέγου συμπολίτη μας στους Αμπελόκηπους, στην συμβολή των οδών Κηφισίας και Ιατρίδου, απέναντι από το Γηροκομείο Αθηνών, τα αίτια και την ταυτότητα του οποίου ερευνά η Ελληνική Αστυνομία.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός, ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τη βούλησή του να συνεχίσει την πολυσύνθετη αυτή προσπάθεια μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), σε συνεργασία με Κοινωνικούς Φορείς και Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να οργανωθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Επιπροσθέτως, ο δήμος Αθηναίων, ως συντονιστής της μεγάλης προσπάθειας, κρίνει αναγκαίο να παρατεθούν συγκεκριμένα και καταγεγραμμένα στοιχεία, που καταδεικνύουν τη, συχνά, άνιση μάχη που δίνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο άτυχος άστεγος, στο συγκεκριμένο σημείο, είχε εντοπισθεί ήδη από τις 30/12/2014 και τότε συνεργείο του ΚΥΑΔΑ έκρινε απαραίτητη την άμεση διακομιδή του σε νοσοκομείο, κάτι που έγινε μέσω του ΕΚΑΒ. Τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε στο πρόχειρο κατάλυμά του και είχε προσεγγισθεί αρκετές φορές, λόγω των έκτακτων μέτρων για το ψύχος. Πιο συγκεκριμένα στις 2/1/15, στις 5/1/2015, στις 7/1/15, στις 8/1/15, στις 9/2/15, στις 10/2/15 και στις 11/2/15 από τις ομάδες επιτόπιας επέμβασης (street work) που διενήργησαν οι φορείς ΚΥΑΔΑ, PRAKSIS, PROTEKTA και ΚΛΙΜΑΚΑ. Είχαν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα υλικά διαβίωσης και πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ενώ του δόθηκαν και πληροφορίες για τους χώρους υποδοχής, χωρίς όμως, δυστυχώς, αποδοχή της πρότασης να μετακινηθεί σε αυτούς.

Ο δήμος Αθηναίων και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, εκφράζοντας τη θλίψη και παράλληλα την αποφασιστικότητα και των συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων, νιώθουν την ανάγκη να τονίσουν ότι η προσπάθεια για βοήθεια στους αστέγους και τις ευπαθείς ομάδες, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται και όσο πολύπλοκη και αν είναι, συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση” καταλήγει η ανακοίνωση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ – ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε