Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άστραψε και βρόντηξε ο Ερντογάν με τους Τουρκοκύπριους

REUTERS
Οξύνεται η αντιπαράθεση T/κ με την κυβέρνηση της Τουρκίας, μετά και τις νέες σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Νέο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα. Καζάνι που βράζει εκτιμούν κύπριοι πολιτικοί. Άρχισαν και τις απεργίες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε χθες την παραπομπή στη δικαιοσύνη Τ/κ διαδηλωτών, που πρόσβαλαν, όπως είπε, την Τουρκία με τη συγκέντρωση στα κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου, που διοργάνωσαν συνδικάτα εργαζομένων κατά του οικονομικού πακέτου που επέβαλε η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους.
 
Η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα διοργανώνει σήμερα νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, όχι μόνο για να διαμαρτυρηθεί κατά του οικονομικού πακέτου, αλλά και για τη στάση της Άγκυρας και συγκεκριμένα για τις προσβλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες κατηγόρησε τους Τ/κ ότι εμφανίζονται απαιτητικοί, δεν εκτιμούν αυτά που τους προσφέρει και δεν σέβονται τη «στήριξη» της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι στο προηγούμενο συλλαλητήριο στα κατεχόμεναοι διαδηλωτές κρατούσαν κυπριακές σημαίες, αλλά όχι τουρκικές.
 
Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση μπροστά από την τουρκική ”πρεσβεία” και στη συνέχεια και στο λεγόμενο ”πρωθυπουργικό γραφείο”.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, δεν ενημερώθηκαν σχετικά με την εκδήλωση και δεν θα συμμετάσχουν. Ο ”πρόεδρος” της συντεχνίας τηλεπικοινωνιών Turk – Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε, σύμφωνα πάντα με την Κίπρις, ότι η πλατφόρμα δεν έλαβε απόφαση για διαμαρτυρία μπροστά από τη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία. Πρόσθεσε δε ότι ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, πρέπει να μην γνωστοποιούν λάθος τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Μεχμέτ Οζκαρντάς της ”συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων” δήλωσε ότι τέτοια απόφαση δεν έλαβε η συνδικαλιστική πλατφόρμα. ”Αν κάποιοι μεμονωμένοι διαδηλωτές το κάνουν (την εκδήλωση) δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Εάν κάποιοι έλαβαν τέτοια απόφαση και την υλοποιήσουν μόνοι τους, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά δεν έχουν αρμοδιότητα να κάνουν τέτοια δήλωση εκ μέρους της πλατφόρμας”.

Ωστόσο, ο γραμματέας της “συντεχνίας των δασκάλων KTOS”, Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδήλωση και θα είναι εκ μέρους της συνδικαλιστικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο ίδιος, στη σημερινή εκδήλωση θα λάβουν μέρος τουλάχιστον έξι ”συντεχνίες” που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

Ο Αντνάν Ερασλάν, πρόεδρος της ”συντεχνίας των καθηγητών” ανέφερε ότι πρόκειται για εκδήλωση που λήφθηκε από εκπροσώπους της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής. Αρχικά, είπε, η ώρα και το μέρος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα ανακοινώνονταν σήμερα το πρωί, αλλά αυτό έγινε νωρίτερα (χθες) από τον ”πρόεδρο” της ”συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων» (ΚTAMS), Αχμέτ Καπτάν. Ο Καπτάν πάντως δήλωσε ότι η εκδήλωση θα είναι συμβολική και δεν θα λάβουν μέρος και οι 32 ”συντεχνίες” που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργίες διαρκείας στο λεγόμενο κτηματολόγιο στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο ”τμήμα αρχείου πληθυσμού”, στα “δικαστήρια”. Σήμερα Θα αρχίσει απεργία διαρκείας στα ”δικαστήρια” της κατεχόμενης Κερύνειας και Αμμοχώστου. Στις απεργίες των δύο “συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων” KAMU-SEN και KTAMS, θα συμμετέχουν από σήμερα και τα μέλη της τρίτης ”συντεχνίας” KAMU – IS.

Επίσης, συνεχίζονται στα ”τελωνεία” των οδοφραγμάτων και των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων οι απεργίες για υπερωριακή απασχόληση.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συζήτησαν την κατάσταση, που επικρατεί στα κατεχόμενα, μετά και τις αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα της ψευδοκυβέρνησης.

 
Η Τουρκία “δεν μπορεί να ανεχθεί” τέτοιες απόψεις διαμήνυσε ο Ερνογάν στον Έρογλου και ζήτησε την παραπομπή των διαδηλωτών στη δικαιοσύνη. Ο Ντερβίς Έρογλου είχε, εξάλλου, χθες το απόγευμα συνάντηση με τους ηγέτες των λεγόμενων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
 
Τις απόψεις των απλών Τ/κ συμμερίζονται και πολιτικές δυνάμεις των κατεχομένων.
 
Χθες, ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, είπε ότι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα είναι ντροπή για τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
 
Είναι μεγάλη ντροπή, είπε, όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην εκδήλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια σε οικονομικά μέτρα.
 
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, δήλωσε ότι το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου ήταν δημοκρατική ενέργεια και αποτελούσε ένδειξη της ύπαρξης των Τ/κ, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις των κατεχομένων με την Τουρκία είναι σημαντικές για τη λύση του Κυπριακού και την οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Σογιέρ ανέφερε επίσης ότι θα ήταν σφάλμα να θεωρηθεί ότι το συλλαλητήριο ήταν εναντίον της Τουρκίας.
 
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, είπε ότι οι Τούρκοι έχουν δείξει ότι θα απορρίψουν οτιδήποτε τους επιβληθεί, ακόμα και αν προέρχεται από τους εκπροσώπους της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έλαβε ελλιπή ενημέρωση για το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ έχουν πληγωθεί από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι το συλλαλητήριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
 
Ο αρχηγός του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος Τουργκάι Αβτζί ανέφερε ότι τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα θα πρέπει να αντιταχθούν στις δηλώσεις που μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ανάμειξη στις διαδηλώσεις διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
 
Οι εκδηλώσεις των Τ/κ, είπε, δίνουν πολλές απαντήσεις στον Τούρκο Πρωθυπουργό, για το παράνομο της παρουσίας της χώρας του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
 

Πηγή: Sigma Live.com

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε