Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αστυνομικοί κρατούσαν “τσίλιες” σε καταστήματα με…. φρουτάκια!

EUROKINISSI
Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ελληνική Αστυνομία από “διεφθαρμένους” αστυνομικούς. Αξιωματικοί στη Θεσσαλονίκη ειδοποιούσαν καταστηματάρχες.
Δεκάδες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζονταν, με το αζημίωτο, με τους ιδιοκτήτες τουλάχιστον 15 «ναών» του ηλεκτρονικού τζόγου. Οι προϊστάμενοι κεντρικών υπηρεσιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αλλά και διοικητές αστυνομικών τμημάτων της συμπρωτεύουσας προειδοποιούσαν καθημερινά- την περίοδο 2007-2010- τους υπευθύνους μαγαζιών με «κουλοχέρηδες» για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους. Ετσι όταν αστυνομικοί έφθαναν επί τόπου, βρίσκονταν μπροστά σε… σκοτεινά και άδεια καταστήματα, με τους πελάτες να στέκονται στα πεζοδρόμια ώσπου να περάσει η «επιφυλακή».
 
Η εφημερίδα «Το Βήμα» παρουσιάζει τον φάκελο μιας μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς με τη συμμετοχή τουλάχιστον 21 ενστόλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κύκλωμα συμμετείχαν διοικητές ή ανώτεροι αξιωματικοί από τα αστυνομικά τμήματα Πανοράματος, Καλαμαριάς, Χαριλάου, Πυλαίας, Σταυρούπολης, Αναλήψεως, Θέρμης και Θεσσαλονίκης.
 
Ακόμη εμπλεκόμενοι ήταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Επίσης εμπλεκόμενοι φέρονται δύο αξιωματικοί που ειδοποιούσαν τα κυκλώματα του παράνομου τζόγου ενώ υπηρετούσαν σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό! Από τους 21 αστυνομικούς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 15, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποστρατευθεί. Με την υπόθεση ασχολήθηκαν οι επονομαζόμενοι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Σε έγγραφα που έχουν συντάξει, αναλύονται οι σχέσεις των επίορκων αστυνομικών με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με «φρουτάκια». Στην έρευνα συνέδραμε η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος υποκλοπών, ενώ έναυσμά της αποτέλεσαν πέντε καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες τα καταστήματα «προστατεύονταν» από αστυνομικούς, οι οποίοι πληρώνονταν σε ραντεβού που δίνονταν στο πάρκινγκ γνωστού πολυκαταστήματος της συμπρωτεύουσας.
 
Οπως αναφέρεται στα έγγραφα, «διαπιστώθηκε ότι μετά τη διαβίβαση κλήσεων από την Αμεση Δραση, τα μαγαζιά έκλειναν και οι θαμώνες αποχωρούσαν πριν από την έλευση αστυνομικών.Στις 10 Ιουλίου 2008,στις 00.20 το βράδυ,το Κέντρο διαβίβασε κλήση σε περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αναλήψεως. Στις 00.25 πραγματοποιήθηκε μαζική έξοδος περίπου 20 θαμώνων από το κατάστημα που έκλεισε πριν από την άφιξη του ελέγχου» . Οι αστυνομικοί ανέτρεξαν στο αρχείο του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς και ανακάλυψαν 14 παρόμοιες περιπτώσεις με μαζική… έξοδο πελατών και κλείσιμο καταστημάτων. Οπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, «όταν πηγαίναμε, βλέπαμε καταστηματάρχες και πελάτες να μας περιμένουν».
 
Οι αξιωματικοί αντιπαρέβαλαν επίσης πρόστιμα και άλλες κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στα καταστήματα με αντίστοιχες καταγραφές σε δήμους όπου στέλνονται αντίγραφά τους. Διαπίστωσαν ότι ενώ στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνονταν να αποστέλλονται δεκάδες έγγραφα με διοικητικές κυρώσεις, στα αρχεία των δήμων δεν υπήρχε απολύτως τίποτε. Κλήθηκαν σε κατάθεση 12 πρώην και νυν υπάλληλοι των καταστημάτων, ορισμένοι από τους οποίους ανέφεραν ότι γίνονταν προειδοποιήσεις για αστυνομικούς ελέγχους.
 
Οι Αδιάφθοροι βρήκαν και το σύστημα συναγερμού, όταν πληροφορήθηκαν τον αριθμό του κινητού του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος. Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο καταστηματάρχης είχε εκατοντάδες τηλεφωνικές επαφές με τόσο πολλούς αστυνομικούς που ίσως δεν είχε ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Προέκυψε ότι επικοινωνούσε με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και των τμημάτων Πυλαίας, Πανοράματος, Χαριλάου, Καλαμαριάς και Σταυρούπολης, αλλά και με δύο συνταξιούχους αστυνομικούς. Ακολούθως ανακάλυψαν τους αριθμούς άλλων ιδιοκτητών καταστημάτων και αναζήτησαν τα κινητά τα οποία λίγη ώρα πριν από τους ελέγχους πραγματοποιούσαν σύντομες, κωδικοποιημένες κλήσεις προς αυτούς. Ετσι προέκυψε το δίκτυο των 21 αστυνομικών.
 
Ζητούσαν και… ρουσφέτια
 
Το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ κατέγραψε μάλιστα και το περιεχόμενο αρκετών συνομιλιών. Ετσι αστυνομικός υποδιευθυντής ζητούσε από ιδιοκτήτη καταστήματος να τον φιλοξενήσει στη μεζονέτα του στην Παιανία, αρχιφύλακας από τη Σταυρούπολη ζητούσε από άλλον να τον προμηθεύσει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ σε πολλές συνομιλίες ακούγονται αστυνομικοί να ζητούν ραντεβού με τους ιδιοκτήτες και εκείνοι να τους αποφεύγουν!
 
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι διατηρούσαν προσωπική γνωριμία με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή ότι τους συναντούσαν στο πλαίσιο των ερευνών τους. Ο κ. Χρήστος Ν. Κάτσιος, δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, ανέφερε: «Η έρευνα σε βάρος αστυνομικών για πλημμελή έλεγχο καταστημάτων δεν ξάφνιασε τους Θεσσαλονικείς, γιατί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι όμως βέβαιο ότι κατά την έρευνα αυτή, όπως και σε άλλες στο παρελθόν,υπήρξε υπερβάλλων ζήλος, διότι κρίθηκαν ποινικά επιλήψιμες προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις».
 
Πηγή: Εφημερίδα “Το Βήμα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε