Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αύξηση του αριθμού των αιτήσεων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αύξηση του αριθμού των αιτήσεων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

 Αύξηση από 10 έως 33% παρουσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός αυτό στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και την στροφή που κάνουν από τους ιδιωτικούς στους δημοτικούς σταθμούς. Παράλληλα, όπως είπε, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να ασχοληθούν ιδιαίτερα με την αναζήτηση εργασίας, έστω και αν πρόκειται για μερική απασχόληση.

Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι υψηλή και κάλεσε τους δήμους να καταθέσουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη τις προτάσεις τους για την ένταξη των δομών τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι φέτος είναι μικρότερη η χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών (125 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε σχέση με 174 πέρσι, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτών που θα κάνουν αιτήσεις) ενώ αναφέρθηκε και στα γραφειοκρατικά ζητήματα που προέκυψαν και τις καθυστερήσεις στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Πάντως ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα των δημοτικών σταθμών με μη εγκεκριμένη αλλά προβλεπόμενη πίστωση που θα μπορούσε να εγκριθεί στη συνέχεια, από την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της συνέχισης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που, όπως έγινε γνωστό, έλαβε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του Φεβρουαρίου, η οικονομική πλευρά του θέματος έχει διευθετηθεί με μεταφορά πόρων από εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, συνεπώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.

Οι εκκρεμότητες που μένουν αφορούν τους εργαζόμενους, οι οποίοι για να παραμείνουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να εξασφαλιστεί συγχρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους. «Έχουμε προτείνει λύσεις για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε