Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αυξήθηκαν τα επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα

Αυξήθηκαν τα επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα

Η Ελλάδα είναι μία από τις 13 χώρες που συνήθως δεν συμμορφώνονται με τις κοινοτικές οδηγίες.

Αύξηση 7% σημείωσε το 2009 σε σχέση με το 2008 ο αριθμός των επικίνδυνων καταναλωτικών προϊόντων που κοινοποιήθηκαν μέσω του κοινοτικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «RAPEX», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιχνίδια, τα είδη ένδυσης και τα μηχανοκίνητα οχήματα ήταν οι συχνότερα κοινοποιούμενες κατηγορίες προϊόντων το 2009. 

Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης, ο αριθμός των κοινοποιήσεων για προϊόντα από την Κίνα οι οποίες εστάλησαν μέσω του συστήματος RAPEX, παρουσίασε μικρή αύξηση από 59% το 2008 σε 60% το 2009, ενώ σημειώθηκε μείωση του αριθμού των κοινοποιήσεων που δεν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης του κοινοποιούμενου προϊόντος. 

Οι χώρες που προχώρησαν στις περισσότερες κοινοποιήσεις ήταν η Ισπανία (220 κοινοποιήσεις), η Γερμανία (187 κοινοποιήσεις), η Ελλάδα (154 κοινοποιήσεις), η Βουλγαρία (122 κοινοποιήσεις) και η Ουγγαρία (119 κοινοποιήσεις). Οι κοινοποιήσεις που έστειλαν οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 47% όλων των κοινοποιήσεων που εστάλησαν μέσω του συστήματος για προϊόντα που παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο. Συνολικά, οι κοινοποιήσεις αυξήθηκαν από 1.866 το 2008 σε 1.993 το 2009. 

Τα παιχνίδια (472 κοινοποιήσεις), τα είδη ένδυσης και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (395 κοινοποιήσεις), καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα (146 κοινοποιήσεις) αντιστοιχούν στο 60% όλων των κοινοποιήσεων για προϊόντα που παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο το 2009. Οι ηλεκτρικές συσκευές (138 κοινοποιήσεις) ήταν η τέταρτη συχνότερα κοινοποιούμενη κατηγορία προϊόντων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης εποπτείας που πραγματοποιήθηκε στις αγορές 13 χωρών μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στην οποία ελέγχθηκε η ασφάλεια των παιχνιδιών, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 20% των παιχνιδιών δεν συμμορφώνονται προς τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας. 

Οι 13 χώρες είναι: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Σλοβακία, Ολλανδία. Κατά την έρευνα, επιθεωρήθηκαν περισσότερα από 14.000 παιχνίδια ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική νομοθεσία περί ασφάλειας. Οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στους εισαγωγείς και στους λιανοπωλητές, με τελωνειακό έλεγχο 160 εισερχόμενων φορτίων παιχνιδιών.

Από τα παιχνίδια που επιθεωρήθηκαν, 803 δείγματα εστάλησαν σε εργαστήριο για ελέγχους όσον αφορά τις πτυχές μηχανικής ασφάλειας (576 δείγματα) και όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (227 δείγματα). Συνολικά 200 δείγματα δεν πέρασαν επιτυχώς τους μηχανικούς ελέγχους, ενώ μόνο 17 δείγματα δεν πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους για τις απαιτήσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Ακολούθησαν πολλές κοινοποιήσεις RAPEX και ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα από τις εθνικές αρχές για τα παιχνίδια που βρέθηκαν μη ασφαλή. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε