Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αυξήθηκε 800% η ζήτηση στους ανιχνευτές βομβών!

REUTERS
Τα εκρηκτικά πακέτα προκάλεσαν «έκρηξη» στην αγορά σαρωτών δεμάτων. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 800% . Σημαντικά υπουργεία δεν διαθέτουν τέτοιου είδους συσκευές.
Ως και υπεύθυνοι κεντρικών ξενοδοχείων, μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, εταιρειών security αλλά και ναυτιλιακών εταιρειών ζητούν άρον άρον ειδικές συσκευές προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις με δέματα βόμβες σαν και αυτές που προκάλεσαν αναστάτωση την προηγούμενη εβδομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, υπεύθυνοι εταιρειών πώλησης συσκευών ακτινοσκόπησης δεμάτων μιλούν για αύξηση της ζήτησης κατά 800% μετά την προηγούμενη Δευτέρα, όταν και άρχισε το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι σημαντικά υπουργεία, όπως αυτό των Εξωτερικών, δεν διαθέτουν τέτοιου είδους συσκευές, με αποτέλεσμα κρίσιμη αλληλογραφία να παραμένει στα συρτάρια, αφού οι υπάλληλοι φοβούνται να ανοίξουν δέματα και φακέλους.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα» ο Δημήτρης Σταμούλης , εκπρόσωπος εταιρείας με έδρα στο Νέο Ηράκλειο που εισάγει τέτοιου είδους συστήματα, «η ζήτηση των συσκευών Χ-ray ελέγχου των δεμάτων είναι πρωτοφανής. Ολοι μας ζητούν συσκευή εδώ και τώρα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε αμέσως, γιατί τα αποθέματά μας δεν επαρκούν και πρέπει να γίνουν νέες παραγγελίες από το εξωτερικό. Υπήρχε μια μεγάλη ζήτηση μετά την έκρηξη του δέματος-βόμβας τον προηγούμενο Ιούνιο, που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όμως αυτό που συμβαίνει από την προηγούμενη Δευτέρα δεν έχει προηγούμενο…».
 
Με τις πέντε εταιρείες που πουλάνε τέτοιου είδους συσκευές έχουν επικοινωνήσει εκπρόσωποι ή υπεύθυνοι ασφαλείας από πολυεθνικές εταιρείες, από κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, από μεταφορικές εταιρείες αλλά και από πολλές τράπεζες. Σαν μεσάζοντες για την απόκτηση των συσκευών ελέγχων των δεμάτων εμφανίζονται πολλές φορές εταιρείες security. Ακόμη εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά τέτοιων συσκευών υπάρχει από τους φορείς πολλών δημοσίων οργανισμών, ανάμεσα σε αυτούς και του… ΟΑΕΔ!
 
Ολοι φαίνεται να φοβούνται ότι το επόμενο κύμα επιθέσεων με δέματα-βόμβες θα έχει στόχο τέτοιου είδους ιδιωτικές εταιρείες ή δημόσιες επιχειρήσεις και προσπαθούν να λάβουν μέτρα έστω και την τελευταία στιγμή. Εκ των… υστέρων ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από πρεσβείες, πολλές απο τις οποίες έγιναν στόχος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Σημειώνεται ότι προ μερικών εβδομάδων το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε στείλει σε υπουργούς, γενικούς γραμματείς και υπευθύνους ασφαλείας των δημοσίων υπηρεσιών 20σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Εφαρμογή διαδικασιών για την ασφάλεια και την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις». Σε αυτό το έγγραφο γινόταν εκτεταμένη αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται ύποπτα δέματα, πρόσωπα που εισέρχονται στα κτίρια, αλλά και αυτοκίνητα που μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά.
 
Ωστόσο, όπως λένε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ελάχιστες από τις δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανταποκριθεί. Οι διαδικασίες απόκτησης αυτών των συστημάτων είναι χρονοβόρες και δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό». Το ποσοστό κάλυψης κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών θεωρείται μικρότερο του 10%.
 
Εκείνο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των υπευθύνων ασφαλείας είναι η «ακτινοσκοπική συσκευή ελέγχου δεμάτων και χειραποσκευών», το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 45.000-50.000 ευρώ, και ο «φορητός ανιχνευτής ιχνών εκρηκτικών», η τιμή του οποίου είναι περίπου 25.000-30.000 ευρώ. Η πρώτη συσκευή φέρει ειδική οθόνη και έχει τη δυνατότητα να ακτινογραφεί το περιεχόμενο κάθε δέματος με βάση τον χημικό «ατομικό αριθμό» κάθε ουσίας.

Οι εκρηκτικές ύλες σημαδεύονται με ένα κόκκινο πλαίσιο, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει στην οθόνη οποιαδήποτε ύποπτη καλωδίωση μπορεί να έχει το δέμα. Επιπλέον με την προσθήκη μιας ηλεκτρονικής μνήμης κόστους περίπου 3.000-4.000 ευρώ ο χειριστής του μηχανήματος μπορεί να έχει όλο το φωτογραφικό αρχείο των συσκευών που έχουν διέλθει από τον σαρωτή δεμάτων τα τελευταία 24ωρα. Η «χειροκίνητη» συσκευή μπορεί να σημάνει συναγερμό αν ανιχνεύσει έστω και ένα μικρογραμμάριο εκρηκτικής ύλης στο περίβλημα του ύποπτου δέματος. Ωστόσο η λειτουργία της θεωρείται συμπληρωματική της πρώτης.

 
Πάντως υπεύθυνοι πώλησης τέτοιου τύπου συσκευών επισημαίνουν ότι «οι χειριστές των συσκευών αυτών χρειάζονται ειδική εκπαίδευση. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενοικιάσει 254 τέτοιου είδους συσκευές Χ-ray για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων όμως τις επέστρεψε στις εταιρείες.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε