weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια

Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια | Newsit.gr

Η θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Προτεραιότητα είναι ακόμη η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ι.Ραγκούση.

Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά.

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Στυλιανίδης, μπορεί να θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την αναθεώρηση του Κώδικα της Ιθαγένειας, αλλά μεταθέτει για το μέλλον τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον εκλογικό νόμο η αλλαγή του οποίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών, όπως κατέστησε σαφές και στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ, προτίθεται να ενισχύσει τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχιας.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ τη διαμόρφωση τριών κοινών εισηγήσεων από πλευράς τους:

-Την επισήμανση των σοβαρών και έκτακτων θεμάτων που απασχολούν τους δήμους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως π.χ είναι η πρόοδος των διαγωνισμών για τη μεταφορά των μαθητών.

-Την καταγραφή των θεσμικών και λειτουργικών αδυναμιών που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς και αναγκαίες αλλαγές που για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Την καταγραφή των θεμάτων που αφορούν στην αρμοδιότητα και άλλων υπουργείων ώστε να αναληφθεί κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, από την πλευρά του, ζήτησε τη συνεργασία των δημάρχων για θέματα που αφορούν την ιθαγένεια και τη μετανάστευση και επεσήμανε ότι για νομοθετικές ρυθμίσεις, των οποίων η πρωτοβουλία ανήκει σε άλλα υπουργεία, η εφαρμογή όμως των οποίων ανήκει στους Ο.Τ.Α., θα πρέπει να ζητείται η ουσιαστική συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σχετικά με την Ασπίδα Κοινωνικής Προστασίας, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να συνεχίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία τους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών, να βοηθηθούν οι άστεγοι και οι άνεργοι σε κάθε δήμο.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, επειδή οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από προγράμματα που διαχειρίζονται διαφορετικά υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει την καταγραφή των πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα υπουργεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι προτείνουν Ανεξ.Έλληνες και Χρυσή Αυγή για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση – Ελλάδα

Συμφωνία για τις προγραμματικές: Αλλαγή νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μηδέν απολύσεις στο Δημόσιο – Εκλογικός νόμος από τον Ιούνιο 2013 – Πολιτική

#TAGS MM